Τι κρύβει το άλμα ενοικίων στα γραφεία της Αθήνας

Με διψήφιο ρυθμό «τρέχουν» πλέον οι τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα, απόρροια της αυξανόμενης ζήτησης, αλλά κυρίως της απουσίας μοντέρνων χώρων με τις απαιτούμενες υποδομές.

Σε σχετική της ανάλυση, η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Proprius, αναφέρει ότι οι τιμές στην Λ. Κηφισίας, τη βασικότερη αγορά γραφείων της πρωτεύουσας, αυξήθηκαν κατά 10% το 2018 (στοιχεία 9μήνου) συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε σε 16,5 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, που αποτελεί το υψηλότερο ποσό από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Ασφαλώς, το κόστος ενοικίασης γραφείων στην Κηφισίας παραμένει αισθητά χαμηλότερα από το ζενίθ της αγοράς, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι τιμές είχαν ξεπεράσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τα 24 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος, σήμερα οι τιμές ενοικίασης διαμορφώνονται σε 18,5 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ποσό που είναι αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με το 2017, αν και σε σχέση με την μέση τιμή των τελευταίων πέντε ετών, παραμένει χαμηλότερα κατά 1,5%.

Στον Πειραιά, το μέσο κόστος ενοικίασης αγγίζει πλέον τα 13 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, αλλά και 6,4% υψηλότερα συγκριτικά με την μέση τιμή των τελευταίων πέντε ετών.

Ειδικά η αγορά του Πειραιά εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εκεί δρομολογείται η ανάπτυξη ενός πάρκου γραφείων, στις πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Ήδη μάλιστα, η Dimand Real Estate, η οποία αναπτύσσει το ακίνητο, σε κοινοπρακτικό σχήμα με την EBRD, έχει συμφωνήσει με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, για την αγορά των ακινήτων μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους.

Η Grivalia έχει συμμετοχή και στο στάδιο της ανάπτυξης, ως επενδυτής, προσφέροντας μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης, μια μέθοδος που της εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος αγοράς του ακινήτου, μόλις αυτό ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Proprius, κατά τους προσεχείς μήνες, θα διατηρηθεί η σημερινή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές των ενοικίων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Ωστόσο, ήδη γίνονται κινήσεις αύξησης της προσφοράς, όχι μόνο μέσω της ανάπτυξης νέων κτιρίων γραφείων, αλλά και μέσω ανακατασκευών υφιστάμενων ακινήτων.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η κινητικότητα αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των νέων μισθώσεων γραφείων, με αποτέλεσμα η απορρόφηση επαγγελματικών χώρων, να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί έως και τα 150.000 τ.μ. ετησίως, έναντι των 70.000 – 100.000 τ.μ. που ήταν η μέση ετήσια απορρόφηση κατά την διάρκεια της περιόδου 2016 – 2018.

πηγή: economistas.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!