Τι ισχύει με τα ενοίκια-Πώς υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις εργοδότες-εργαζόμενοι

Νέες οδηγίες προστέθηκαν στο σύστημα “Εργάνη” αναφορικά με τις δηλώσεις αναστολής των εργοδοτών ώστε να συμπεριληφθούν οι τελευταίες αλλαγές και η μετατροπή της κατάστασης της επιχείρησης από υπολειτουργούσα σε κλειστή με βάση και την συνθήκη που επικρατεί σε υποκαταστήματα.

Αναλυτικά:

1. Κλεισμένη Επιχείρηση: Επιχείρηση που η επιχειρηματική λειτουργία της έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής. Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται “Κλεισμένη” με

α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας στις 20/3/2020,

β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018,

γ) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας τουλάχιστον ενός εκ των Υποκαταστημάτων της

Στην περίπτωση που η επιχείρηση ενταχθεί στις κλεισμένες με εντολή κράτους, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας ισχύουν από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου ανεξάρτητα από το πότε ο εργοδότης θα κάνει την δήλωση στο “Έργάνη”.

2. Πληττόμενη Επιχείρηση: Επιχείρηση που πλήττεται σημαντικά από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται “Πληττόμενη” με :

α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας στις 20/3/2020,

β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018.

Προσοχή απαιτούν δυο σημεία:

  • στην περίπτωση που η επιχείρηση ενταχθεί στις υπολειτουργούσες βάσει ΚΑΔ, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας ισχύουν από την ημέρα υποβολής της δήλωσης του εργοδότη στην “Εργάνη¨ και αυθημερόν γνωστοποίησης στον εργαζόμενο και διαρκούν για 45 ημέρες.
  • Επιχειρήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως κλεισμένες (βάσει υποκαταστήματος) και ως πληττόμενες έχουν δυνατότητα επιλογής. Αν ενταχθούν στις κλεισμένες η βασική αλλαγή είναι πως οι συμβάσεις των εργαζομένων τους θα θεωρούνται σε αναστολή για την περίοδο 15 Μαρτίου με 30 Απριλίου, ενώ αν θεωρούνται πληττόμενες για το 45ήμερο που ο εργοδότης δηλώνει και όποτε το δηλώνε.

Η δυνατότητα αυτή της επιλογής προστέθηκε στο σύστημα από τις 11/4 και αφορά τόσο αρχικές / συμπληρωματικές δηλώσεις, όσο και ορθή επανάληψη δηλώσεων που είχαν υποβληθεί μετά την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας στο σύστημα “Εργάνη” για τα υποκαταστήματα στις 6/4/2020.

Από την 11.4.2020 και οι δύο κατηγορίες (κλειστών ή πληττόμενων) γεννούν για τον εργοδότη την ωφέλεια της έκπτωσης του ενοικίου. Και στις δύο κατηγορίες ο εκμισθωτής του εργοδότη έχει τα ωφελήματα των οικονομικών διευκολύνσεων ως προς τις φορολογικές του υποχρεώσεις και από τις δύο κατηγορίες οι εργαζόμενοι επίσης δικαιούνται την έκπτωση του ενοικίου.

Με την δυνατότητα της ορθής επανάληψης μιας αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης, μπορεί μία επιχείρηση, εκτός από τη μεταβολή της κατηγορίας υπαγωγής να πραγματοποιήσει και τις εξής αλλαγές:

> ανάκληση δήλωσης εργαζόμενου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας. Πρόκειται για μισθωτούς που δηλώθηκαν σε αναστολή εκ παραδρομής και με την ανάκληση, η αναστολή επί της ουσίας καταργείται, δηλαδή λογίζεται ως μη γενόμενη.

> προσθήκη ή/και διόρθωση στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου

> προσθήκη επιπλέον εργαζομένου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας,

> συμπλήρωση εργαζομένων που η σύμβαση τους ορισμένου χρόνου έχει λήξει (είτε με οικειοθελή αποχώρηση εκ μέρους του εργαζομένου είτε κατόπιν καταγγελίας από τον εργοδότη για σπουδαίο λόγο) πριν τη συμβατική ημερομηνία λήξεως της και συγκεκριμένα εντός του διαστήματος 1 έως 20.3.2020

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι μπορούν να προβαίνουν σε :

  • διόρθωση στοιχείων δήλωσης όπως αριθμός IBAN, στοιχεία μισθίου ακινήτου κύριας κατοικίας, κτλ,
  • ανάκληση της υπεύθυνης δήλωσης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος επιθυμεί τη μη υπαγωγή του στην οικονομική ενίσχυση λόγω του ότι στον ενδιάμεσο χρόνο λύθηκε η σύμβαση εργασίας του με οικειοθελή αποχώρηση από την επιχείρηση – εργοδότη που είχε θέσει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του.

Στο μεταξύ στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μπορούν πλέον να δηλώνουν τα στοιχεία του σπιτιού τους και του εκμισθωτή τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότη τους, ώστε να λάβουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του Απριλίου.

Αντίστοιχα διαθέσιμη είναι στο σύστημα ¨Εργάνη” η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητο για την εγκατάστασή τους και οι οποίες πλήττονται δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού,να προβούν στην υπεύθυνη δήλωση για την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο.

Πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία με βάση την οποία την μείωση ενοικίου δικαιούνται πλέον και οι εργαζόμενοι όπως και οι εργοδότες των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και όχι μόνο όσοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Εργαζόμενοι και εργοδότες μπαίνουν πλέον στις αντίστοιχες πλατφόρμες και δηλώνουν τα στοιχεία του εκμισθωτή τους. Ακολούθως δικαιούνται να καταβάλλουν το 40% του ενοίκίου τους. Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί που τελούν σε αναστολή σύμβασης.

Δικηγόρος Εργατολόγος

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΕΝΟΙΚΙΑ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]