Θεσσαλονίκη: «Πανδημία» λουκέτων στο εμπόριο – «Τα χρέη έχουν τσακίσει την αγορά»

Με κατεβασμένα τα ρολά εδώ και περίπου πέντε μήνες, η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει πάθει «νευρική κρίση». Το «άνοιξε-κλείσε» και τα διαδοχικά lockdown, έβλαψαν και συνεχίζουν να βλάπτουν σοβαρά την οικονομία, δοκιμάζοντας τις αντοχές των εμπόρων που… απέμειναν.

Τα χρέη πλέον των επιχειρήσεων είναι αμέτρητα, το φως στο… τούνελ άρχισε να εξαφανίζεται και οι έμποροι βρίσκονται σε απόγνωση. «Η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χειρότερά της. Ένα κατάστημα ένδυσης αυτή τη στιγμή μπορεί να χρωστάει έως και τρεις σεζόν, δεν βγαίνουμε πλέον με τα ψίχουλα της κυβέρνησης, μας έχουν τσακίσει» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, στο ThessToday.gr.

Η ημερομηνία ορόσημο για την επανεκκίνηση της αγοράς φαίνεται να είναι στις 5 Απριλίου, με τους ειδικούς να αναζητούν τη «χρυσή ισορροπία»: Πως από τη μία θα καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, και από την άλλη δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Η πραγματική πανδημία στην αγορά θα έρθει μόλις – όντως – τελειώσει το lockdown. Θα είναι μία πανδημία λουκέτων και απολύσεων, αφού στο εμπόριο δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Η κυβέρνηση δεν μας έχει βοηθήσει καθόλου, απλώς μας ανακοινώνει κάθε εβδομάδα διαφορετικές ημερομηνίες και δίνει εδώ και μήνες ψεύτικες ελπίδες.

Όταν ανοίξαμε για ένα 10ημερο, σαφώς αυτό έκανε περισσότερο κακό στις επιχειρήσεις, παρά καλό. Αγοράσαμε ξανά εμπόρευμα και έμεινε στα ράφια, τώρα το καλοκαίρι θα πουλάμε μάλλον τα χειμερινά» λέει ο κ. Φιλιππίδης.

«Από ό,τι φαίνεται θέλουν μία πεθαμένη αγορά» σχολιάζει ο ίδιος, αναφερόμενος σε όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί για το λιανεμπόριο. «Πρώτα μας έκλεισαν τελείως, αργότερα σκέφτηκαν το έξυπνο μέτρο του click away, που εξυπηρετούσε μόνο το 15% των επιχειρήσεων της πόλης, και όλο αυτό το διάστημα μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δεν έχει γίνει καμία αναφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, αφού δεν υπάρχουν χρήματα».

Με αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν κλειστοί, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, ενώ ακόμη και όταν δοθεί το «πράσινο φως» για το λιανεμπόριο, η κατάσταση θα είναι καταστροφική. «Θα δούμε πάλι έναν χαμό τις πρώτες εβδομάδες στην Τσιμισκή, και θα τελειώσει εκεί. Η αγορά της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο η Τσιμισκή όπου βρίσκονται τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Ένας άνθρωπος που τόσα χρόνια ζούσε από την επιχείρησή του, αυτή τη στιγμή δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, και ενδέχεται να μην μπορεί να ανοίξει το μαγαζί του, αφού χωρίς τζίρο δεν μπορεί να πληρώσει αρχικά το προσωπικό του, και έπειτα να αγοράσει το εμπόρευμά του. Η αγορά πλέον δεν μπορεί να σωθεί».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΛΟΥΚΕΤΟ, ΕΜΠΟΡΙΟ, ΧΡΕΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!