θέμα-ημερών-το-περίγραμμα-για-την-παρέ-953371
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.05.2022 | 13:23

Θέμα ημερών το περίγραμμα για την παρέμβαση στη λιανική τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο – Στόχος για την τιμή της κιλοβατώρας  

“Πακέτο” περίπου των 4,3 δισεκ. – 5 δισεκ. ευρώ προγραμματίζεται με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τις  παρεμβάσεων στην αγορά ρεύματος με στόχο να κατανεμηθούν αναλογικά με τα “βάρη” που σηκώνουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Μάλιστα, εν όψει και του “καυτού” πολιτικού μετώπου που φέρνει η ακρίβεια αναμένεται, το επόμενο άμεσο διάστημα και εν όψει του Συνεδρίου της Ν.Δ.  η κυβέρνηση να δώσει ένα πρώτο περίγραμμα της εθνικής παρέμβασης για τους λογαριασμούς του ρεύματος, έτσι ώστε να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η εξειδίκευση.
Εκπεφρασμένος στόχος με βάση και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου είναι να επανέλθουν τα τιμολόγια ρεύματος στα επίπεδα του περυσινού καλοκαιριού, δηλαδή σε τιμές 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Βέβαια και για το Μάιο αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο των επιδοτήσεων καθώς ακόμη συμπληρώνεται το παζλ της νέας παρέμβασης κι έτσι όπως και τους προηγούμενους μήνες αναμένεται να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις έως 300 KWh. το μείζον ζήτημα είναι το τι θα γίνει με αυτά τα νοικοκυριά που τις ξεπερνούν και βέβαια υπερβαίνουν και τις 600 KWh, σημείο μέχρι το οποίο παρεμβαίνει και η ΔΕΗ. Ουσιαστικά νοικοκυριά με παραπάνω καταναλώσεις, κύρια λόγω θέρμανσης, παραλαμβάνουν λογαριασμούς- “φωτιά”, αφού η κρατική επιδότηση δεν τα καλύπτει.  Και βέβαια υπάρχει και το ζήτημα με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όπου κατάσταση έχει ξεφύγει κι όπου το θέμα της αναδρομικότητας παρεμβάσεων είναι στο τραπέζι.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ένα μέσο διαμέρισμα, γύρω στα 90 τ.μ., το δεύτερο εξάμηνο του 2019- δηλαδή προ κρίσης και πανδημίας- πλήρωνε 15,5 λεπτά την κιλοβατώρα. Σε αυτά τα επίπεδα είναι ο στόχος να επιστρέψει το εν λόγω νοικοκυριό μετά την παρέμβαση που ετοιμάζεται. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 το ίδιο νοικοκυριό είδε, εν τω μεταξύ, το λογαριασμό του να ανεβαίνει στα 19,7 λεπτά, ενώ μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου, απλώς χάθηκε η μπάλα, με την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων να λειτουργούν ως αμορτισέρ αλλά όχι για όλους.
Τα σενάρια
Με βάση έτσι τα εναλλακτικά σενάρια εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με παράλληλη αποζημίωσης της διαφοράς που θα προκύπτει για τους παραγωγούς από το κράτος. Επίσης στο τραπέζι είναι και μια νέα επιταγή ακρίβειας με διευρυμένα κριτήρια. Επίσης επιχειρεί να δει το δημοσιονομικό αποτύπωμα για την στήριξη επί μέρους κλάδων ώστε να ανασχεθεί το συνολικό κύμα ακρίβειας σε σειρά αγαθών λόγω εκτίναξης τόσο του κόστους παραγωγής αλλά και μεταφοράς.
Τα “αναχώματα” του Υπ. Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά, χθές, αναφερόμενος στην ακρίβεια  και αν υπάρχουν τα χρήματα ώστε να παρθούν εθνικά  μέτρα στήριξης σημείωσε ότι “μέχρι σήμερα έχουμε χτίσει αναχώματα και γραμμές άμυνας  στις φρενήρεις  ανατιμήσεις που πυροδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις ώστε να προστατεύσουμε  όσο γίνεται περισσότερο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Προφανώς δεν έχουμε καλύψει όλο το κόστος αλλά έχουμε  χτίσει ικανοποιητικές γραμμές άμυνας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι πόροι που έχουν διοχετευτεί σήμερα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι περισσότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 0,6% του ΑΕΠ άρα αυτό θα αντιστοιχούσε σε μια βοήθεια  της τάξεως του 1 δις €,  σήμερα έχουμε υπερβεί ήδη αυτό το ποσό. Εμείς συνεπώς χτίσαμε μέχρι σήμερα πέντε γραμμές άμυνας, τα 43 δις ευρώ που ήταν η στήριξη της προηγούμενης περιόδου και ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη μειώνοντας και την ανεργία.”
Παράλληλα τόνισε ότι “η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Για παράδειγμα όταν την επόμενη  εβδομάδα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και είναι μειωμένα κατά 350 εκατομμύρια € φέτος σε σχέση με πέρυσι αυτό σημαίνει  ότι τα 350 εκ. μπορούν να αξιοποιηθούν από την κοινωνία για να αντιμετωπιστεί ένα ποσοστό της  αύξησης του κόστους. Τρίτη γραμμή άμυνας είναι οι επιδοτήσεις μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους, κυρίως στους πιο ευάλωτους, μέχρι σήμερα 3,5 δις €. Τέταρτη γραμμή άμυνας είναι οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις των καυσίμων ύψους 900 εκ. € μέχρι σήμερα. , και πέμπτη γραμμή άμυνας είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο ’22 συνολικού ποσοστού μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές 11,8%.  Αυτές είναι οι πέντε γραμμές άμυνας που χτίσαμε μέχρι σήμερα συνδυαστικά έτσι ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε  σε μια πολύ-πολύ δύσκολη συγκυρία για τα νοικοκυριά” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Συνέχεια όλο το χρόνο των παρεμβάσεων
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις στο ρεύμα  οι οποίες θα καλύπτουν αυτό το χρονικό διάστημα και θα επεκτείνονται και στο επόμενο χρονικό διάστημα σημείωσε ότι θα υπάρχουν  για όλη τη χρονιά.  “Για όλη τη χρονιά θα υπάρχουν ισχυρές σημαντικές παρεμβάσεις της ελληνικής πολιτείας στο ενεργειακό κόστος. Πάμε (με πλάνο) τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους αλλά ας μείνουμε πρώτα από όλα  στην εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος” τόνισε ενώ για πιθανό νέο γύρος επιδοτήσεων στους ευάλωτους σημείωσε: “Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια και όλα έχουν αποτιμηθεί με βάση το δημοσιονομικό κόστος αλλά και την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Με λίγα λόγια αν οι πόροι που δίνει ο έλληνας φορολογούμενος  γιατί τελικά ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνει όλες αυτές τις παρεμβάσεις, εάν αυτοί οι πόροι καταλήγουν τελικά στον καταναλωτή. Με βάση και αυτό το κριτήριο συνεπώς έχουν προτεραιοποιηθεί κάποιες πρωτοβουλίες οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ενεργειακό κόστος. Είναι το κόστος  το οποίο πληρώνει το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση εκεί θα είναι η ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας, εκεί έχουμε κρίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε ακόμα πιο πολύ ακόμα πιο γενναία.”
Επίσης για το αν θα υπάρξει φορολόγηση στα υπερκέρδη των παραγωγών  ενέργειας  και αν θα έχει αναδρομική ισχύ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι σε λίγες μέρες θα κατατεθεί το πόρισμα της ΡΑΕ.  “Να περιμένουμε λίγο, όπως απ’ ότι αντιλαμβάνομαι από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσίπρα περιμένει και ο κ. Τσίπρας, να περιμένουμε λίγο να ολοκληρωθεί η άσκηση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και  όταν ολοκληρωθεί αυτή η άσκηση προκειμένου να  τεκμηριωθεί ο λόγος και η μεθοδολογία ενεργοποίησης αυτής της παρέμβασης τότε θα είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε. Άρα σε κάθε περίπτωση είναι κάτι  που  πρέπει να αναμένουμε την ΡΑΕ που δεν θα πάρει πολύ χρόνο. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ αναδρομικώς την αξιολόγηση όλων αυτών των μεγεθών.”
Πτώση τιμών τον Απρίλιο
“Μικρή”, πάντως, ελπίδα  δίνουν τα απολογιστικά στοιχεία του Απριλίου για τη χονδρεμπορική τιμής του ρεύματος. ‘Ετσι, η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 246,60 ευρώ/MWh, δηλαδή 9,56% χαμηλότερα από αυτήν του Μαρτίου που ήταν ο πιο δύσκολος μήνας ως τώρα. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, η σύγκριση με τα περσινά επίπεδα είναι συντριπτική, καθώς είναι “φουσκωμένη” κατά 284,29%.
Στο μεταξύ, νέες πιέσεις στις τιμές αναμένεται, με βάση αναλυτές, να φέρει η άνοδος τις τελευταίες μέρες των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, που στο φόντο του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ  κατά της Ρωσίας με αιχμή τις εξαγωγές του ρωσικού “μαύρου χρυσού”, καταγράφουν και περαιτέρω ανοδική κίνηση.
Καύσιμα κίνησης
Είναι ενδεικτικό ότι το brent κινείται σε τιμές άνω των 105 δολαρίων/βαρέλι έχοντας σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 0,84%. Σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι ανεβασμένη κατά 53,47%.
Με βάση, δε, τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ από αύριο με δεδομένες τις τιμές διυλιστηρίου, όπως τις παραδίδουν στα πρατήρια, αναμένονται αυξήσεις στις βενζίνες αλλά μειώσεις στι ντιζελ και υγραέριο.
Να σημειωθεί ότι ήδη υπογράφηκε η ΚΥΑ για την επέκταση του μειωμένου diesel και για τον μήνα Μάιο
Και στο μέτωπο του φυσικού αερίου η σύγκριση με πέρυσι είναι συντριπτική με τις τιμές στον Ολλανδικό δείκτη TTF να είναι ανεβασμένες κατά 331,39% σε σχέση με πέρυσι. Ανοδικά κινούνται και σε σχέση με χθές “φλερτάροντας” με τιμές κοντά στα 100 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Γιώργος Αλεξάκης
πηγή: reporter.gr