tετραετές-πρόγραμμα-της-πκμ-για-πρακτι-364047
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 20.01.2020 | 13:17

Tετραετές πρόγραμμα της ΠΚΜ για πρακτικές κυκλικής οικονομίας στις ΜμΕ

Στην ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) με τις πρακτικές και αρχές της κυκλικής οικονομίας, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και να κερδίζουν την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, στοχεύει το έργο “SinCE-AFC”, που τρέχει με επικεφαλής την “Ανατολική ΑΕ”, στο πλαίσιο του Interreg Europe.

“Τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, καταγράφεται ολοένα και πιο αυξανόμενη η τάση των καταναλωτών να προτιμούν την αγορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον”, επισήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος, δρ Χρήστος Καρκανιάς, της Ανατολικής ΑΕ. Οπως εξήγησε ο κ. Καρκανιάς, “οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα της ΠΚΜ, ιδίως αυτοί της νεότερης ηλικίας, γνωρίζουν ήδη τα πολλαπλά οφέλη της εφαρμογής και υιοθέτησης των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας και ο νούμερο ένα ανασταλτικός παράγοντας, για να διαβούν τον δρόμο της, είναι η έλλειψη ρευστότητας”.

Όμως, όπως τόνισε, “αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, αν και οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι το έχουν ήδη αναγνωρίσει, είναι ότι μπορεί μεν να απαιτούνται επενδύσεις, προκειμένου ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να εισέλθει στον δρόμο της κυκλικής οικονομίας, ωστόσο η απόσβεσή τους γίεται σε μόλις μερικά χρόνια”. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη “όλοι μας να μπούμε στο νόημα της κυκλικής οικονομίας. Είναι το must της εποχής και πρέπει να μπει δυναμικά στον τρόπο ζωής μας, είναι απαραίτητη”.

Αναφερόμενος στο έργο SinCE-AFC, ο κ. Καρκανιάς επισήμανε ότι υλοποιείται με κοινοτικά κονδύλια, ύψους περίπου 1,520 εκατ. ευρώ και είναι διάρκειας 48 μηνών. Στο έργο συμμετέχουν εννέα εταίροι από επτά χώρες και προτεραιότητές του είναι η διευκόλυνση των οριζόντιων μηχανισμών που υποστηρίζουν και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα των ΜΜΕ στον κλάδο της αγροδιατροφής, μέσω της εκμετάλλευσης των ευκαιριών της κυκλικής οικονομίας.

Μέσω της υλοποίησής του θα προκύψουν: ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών που προκύπτουν κατά την υλοποίηση του έργου, δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων υλοποίησης του έργου, ευκαιρίες συμμετοχής σε συναντήσεις των εταίρων του έργου και θεματικών σεμιναρίων για τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης. επικοινωνία με μέλη των τοπικών ομάδων Υποστήριξης των υπόλοιπων εταίρων του έργου και προτάσεις για διαμόρφωση στρατηγικών και εργαλείων πολιτικής.

Αναφερόμενος στην κυκλική οικονομία στον αγροδιατροφικό τομέα και τις ενδεικτικές δράσεις, ο ίδιος επισήμανε ότι η εφαρμογή της στην παραγωγή οδηγεί σε: μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος πρώτων υλών, αειφόρος διαχείριση υδάτων, αξιοποίηση παραπροϊόντων, εναλλακτικές αγορές και στη μεταποίηση σε: βιομηχανική συμβίωση, αξιοποίηση «αποβλήτων», διαχείριση νερού και ενέργειας, υλικά συσκευασίας. Η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας στη διάθεση προϊόντων οδηγεί σύμφωνα με τον ίδιο σε περιορισμό συσκευασμένων προϊόντων, «τυποποίηση» προϊόντων, προσαρμογή προωθητικών πολιτικών, ανακύκλωση, παραγωγή κομπόστ, συσσίτια και εναλλακτική εστίαση. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση η τοπική ομάδα υποστήριξης του έργου.

AΠΕ-ΜΠΕ