Τελική ευθεία για επέκταση της πλατφόρμας εξωδικαστικού για οφειλές 250.000 σε ΕΦΚΑ – ΔΟΥ

Σε διάστημα 10 ημερών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απόφαση – ανάσα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, που προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών έως 125.000 ευρώ προς την εφορία και 125.000 προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις. Μάλιστα η ρύθμιση θα αφορά και οφειλές προς την εφορία και ταμεία που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017

Η απόφαση των υπουργών Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, υπογράφτηκε και σε 10 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη τεχνική παρέμβαση στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ρύθμιση αυτή καλύπτει το 98% των οφειλετών τόσο προς την εφορία όσο και προς τον ΕΦΚΑ και αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις εκκρεμότητες με τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Ειδικά οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πλέον ΕΦΚΑ, αποτελούσε μέγγενη για πολλούς επαγγελματίες, που μάλιστα εάν ήταν σε διαδικασία συνταξιοδότησης δεν μπορούσαν να λάβουν τη σύνταξή τους λόγω των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι μικρο – οφειλέτες είναι πολλοί αλλά χρωστούν λίγα. Δηλαδή, το 80% των οφειλετών χρωστούν 103 δισ. ευρώ, δηλαδή, ποσά μέχρι 2.000 ευρώ, που αντιστοιχούν μόλις το 1% των συνολικών οφειλών. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 4.068.857. Αναλυτικά 3,2 εκατ. πολίτες χρωστούν μέχρι 2.000 ευρώ, 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερο και από 500 ευρώ ο καθένας, ενώ 29.000 φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ.

Συνολικά ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 762.000 και το συνολικό ποσό που έχουν ρυθμίσει και εξοφλούν σταδιακά ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ, ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!