Τα πρόστιμα του ΕΣΡ: Από τον ΑΝΤ1, στον Γ.Γεωργίου και από τη Χρυσή Αυγή μέχρι το… Sirina TV

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 στον ΑΝΤ1, για παραπλάνηση κοινού από το τηλεπαιχνίδι Super Game στις 18/7/2014, έπειτα από σειρά σχετικών καταγγελιών. Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε, επίσης, στον ίδιο σταθμό για υποβάθμιση ποιότητας τηλεοπτικού προγράμματος, για προβολή ακατάλληλου περιεχομένου από την εκπομπή «10 με 1».

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε επίσης στον Real fm σε εκπομπή του Γ. Γεωργίου, για υποβάθμιση ποιότητας και 3.000 ευρώ στον Βήμα FM για παράνομη διαφήμιση βιβλιοπωλείου, κατά την παρουσίαση βιβλίου. Παράλληλα, πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στο Ράδιο ΗΧΩ Plus του νομού Μεσσηνίας για παράλειψη υποβολής ροής προγράμματος και 3.000 ευρώ στο Super FM νομού Χανίων για μη αντικειμενική προβολή υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές.

Το Συμβούλιο αποδέχθηκε το αίτημα του καναλιού Sirina TV για ένταξη στο τηλεοπτικό μπουκέτο του ΟΤΕ TV, καθώς ο σταθμός θα παρέχει κωδικοποιημένο περιεχόμενο κατά τα πρότυπα ξένων καναλιών.

Επιπλέον δεκτή έγινε η αίτηση του Nickelodeon για αλλαγή φυσιογνωμίας του σταθμού από ενημερωτικός σε μη ενημερωτικός. Είναι ο πρώτος σταθμός που κάνει χρήση των νέων ρυθμίσεων που προβλέπει ο νόμος.

Στο αρχείο τέθηκε το θέμα του σχολιασμού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την παραμονή των ευρωεκλογών για το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται, ότι είχε προηγηθεί καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συμβούλιο, που αναφερόταν σε «φιλοκυβερνητική προπαγάνδα» του σταθμού.

Τέλος, το ΕΣΡ επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωάννης Λασκαρίδης, «σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κόμματος, δεν προβάλλονται από τους σταθμούς οι θέσεις του κόμματος και η ειδησεογραφία που τους αφορά, παρά μόνο τα αρνητικά γεγονότα». Όπως υποστήριξαν «καταπατείται το τεκμήριο της αθωότητας από τους σταθμούς και δεν προβάλλονται εκπρόσωποι του κόμματος, ούτε όταν ζητούν να εμφανιστούν μόνοι τους», τονίζοντας πως οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας παραβιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και το τεκμήριο της αθωότητας.

Το ΕΣΡ απάντησε ότι η κλήση που έκανε στα κανάλια για την προβολή των κομμάτων, ήταν μια γενική κλήση, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη καταγγελία. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής «σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, δεν υπάρχει πια θέμα αναλογικής προβολής με το ποσοστό που πήρε το κάθε κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημοσιογράφου να επιλέξει ποια είδηση είναι σημαντική». Το Συμβούλιο ζήτησε από τους εκπροσώπους του κόμματος να κάνουν συγκεκριμένη καταγγελία, έτσι ώστε να εξεταστεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, KANALIA, ΕΣΡ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ


Αφήστε μια απάντηση