Τα αναδρομικά φέρνουν τους συνταξιούχους στον γκισέ της εφορίας

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή (στο Taxisnet) για την υποβολή δηλώσεων αναδρομικών που έλαβαν οι συνταξιούχοι για τα φορολογικά έτη 2015, 2016, 2017 και 2018.

Έτσι περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 και να δηλώσουν επιπλέον εισοδήματα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που τους καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 για ταδύο αυτά έτη. Τα ποσά αυτά προέρχονται από επιστροφές από τις περικοπές των κύριων συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Η διαδικασία

Αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση των τροποποιητικών δηλώσεων, έως το τέλος του έτους, θα γίνει η επανεκκαθάριση των δηλώσεων για τα έτη 2015-2016. Κι έτσι τα ποσά των αναδρομικών που αντιστοιχούν στα έτη2015 και 2016, θα προστεθούν στα ήδη δηλωθέντα ποσά συντάξεων των ετών αυτών και να φορολογηθούν αθροιστικά μαζί με αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος υπολογίζεται με βάση τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%. Στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των φορολογούμενων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ, στα ποσά των αναδρομικών επιβάλλεται εκτός του φόρου εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης κι έτσι ο λογαριασμός ανεβαίνει σημαντικά.

Επίσης τα αναδρομικά που ανέρχονται σε ποσά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 11μηνο Ιούνιου 2015 – Μαίου 2016 δεν είχαν τύχει κάποιας παρακράτησης φόρου, με αποτέλεσμα τώρα οι συνταξιούχοι να καλούνται να πληρώσουν φόρο που φθάνει έως και 55%. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει κατατεθεί αίτημα από ενώσεις συνταξιούχων που απορρίφθηκε από τη κυβέρνηση για αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20%, όπως είχε συμβεί με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018

Συνολικά ο φόρος θα βεβαιωθεί για τον Ιανουάριο του 2022 ενώ πληρωμή θα είναι σε μια μόνο δόση αν και υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 12 δόσεις.

πηγή: reporter.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΓΚΙΣΕ ΕΦΟΡΙΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]