συμβούλιο-εε-πανδημία-απαλλαγή-των-δρ-288361
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.07.2021 | 12:34

Συμβούλιο ΕΕ-Πανδημία: Απαλλαγή των δραστηριοτήτων «αγοράς και δωρεάς» από τον ΦΠΑ

Την θέσπιση της προσωρινής απαλλαγής των εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ αποφάσισε το συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Η οδηγία για τις δραστηριότητες «αγοράς και δωρεάς» θα διευκολύνει την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ, προκειμένου να διανέμονται δωρεάν στα κράτη μέλη στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης στον τομέα της υγείας.

Με την εν λόγω αναπροσαρμογή, οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από φορείς της ΕΕ εξ ονόματος των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 προστίθενται προσωρινά στον κατάλογο των απαλλασσόμενων συναλλαγών της οδηγίας ΦΠΑ. Η νέα εξαίρεση θα καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση περισσότερων δωρεών προς τα κράτη μέλη και τους φορείς τους, εφόσον θα απαλλάξει τα όργανα της ΕΕ από τον δημοσιονομικό και διοικητικό φόρτο που παρεμπόδιζε τη διαδικασία.

Χάρη στην εν λόγω τροποποίηση, η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Μετά τη λήξη της παρούσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα αποκατασταθούν οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές ΦΠΑ.