συμφωνία-εε-για-φυσικό-αέριο-εξαιρέσε-517678
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.07.2022 | 10:01

Συμφωνία ΕΕ για φυσικό αέριο: Εξαιρέσεις & αστερίσκοι πλήττουν και την Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να εξασφάλισε εξαιρέσεις στη συμφωνία της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου, κατά 15% που αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, διασφαλίζοντας τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ωστόσο υπάρχουν αστερίσκοι.

Και αυτό διότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τη μείωση, μόνο όμως σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και εφόσον οι σχετικές μονάδες είναι κρίσιμες για την ευστάθεια της χώρας.

Η συμφωνία, όπως  σχολιάζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δεν θα είναι χωρίς κόστος για τη χώρα μας. Η βιομηχανία θα πληγεί καθώς θα κληθεί να περικόψει φορτία χωρίς αποζημίωση και προς αυτό κινήθηκε και η πρόταση Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποζημίωσης.

Εν τω μεταξύ, παρά τους πανηγυρικούς τόνους που υιοθέτησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για «αποφασιστικό βήμα αντιμετώπισης της απειλής πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν», οι κινήσεις των αγορών αποτυπώνουν αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Ακόμα και η ίδια η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, είπε ότι η συμφωνία -με τη χρήση των εξαιρέσεων- θα απέφερε επαρκή εξοικονόμηση ώστε η Ε.Ε. να περάσει με ασφάλεια έναν μέσο χειμώνα -από πλευράς καιρικών συνθηκών-, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εάν ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς δεν θα επαρκέσει για να καλύψει το κενό στην προσφορά φυσικού αερίου αν η Gazprom κλείσει τις στρόφιγγες.

Στην Αθήνα, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση για το τελικό κείμενο του Κανονισμού, καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί τον πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε. για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης».

Δείτε αναλυτικά:

ΕΕ: Στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα συμφώνησαν τα κράτη-μέλη