στουρνάρας-η-ελλάδα-είναι-πυλώνας-ηρε-1155803
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.03.2023 | 15:00

Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι πυλώνας ηρεμίας και σταθερότητας

Καθησυχαστικός για τις εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο εμφανίσθηκε σε συνέντευξη του (CNN Greece) ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρναρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα «ηρεμίας και σταθερότητας».

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα ανησυχίας για τις εγχώριες τράπεζες και τις καταθέσεις, αλλά αντίθετα η χώρα μας και τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε εξαιρετική θέση έναντι των εξελίξεων.

Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στο όφελος που είχαν για την οικονομία αλλά και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα οι αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και η συνακόλουθη αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα  έχουν ιδιαίτερη αξία καθώς πραγματοποιούνται λίγες μόνο ώρες μετά τη «βουτιά» της μετοχής της Deutsche Bank, η οποία και προκάλεσε κύμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές και την Ευρωζώνη.

Και έρχονται να προστεθούν στις αντίστοιχες, καθησυχαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τις ελληνικές καταθέσεις.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα και μια από τις ισχυρότερες στην ΕΕ, βρέθηκε την Παρασκευή (24/3) αντιμέτωπη με ένα sell off των μετοχών της που έφτασε το 15%, που παρότι δεν είχε τις αντίστοιχες διαστάσεις με της Credit Suisse, ήταν αρκετό για να βυθίσει τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Χρηματιστηριακό sell off στην Αθήνα, καθώς το Χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες σχεδόν 3% λόγω των διεθνών πιέσεων των αγορών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως τη «βουτιά» της Deutsche Bank.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε μια δύσκολη εβδομάδα, με πτώση κατά 2,97% στις 1.021 μονάδες στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου, ενώ η αξία των συναλλαγών στα 94 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σε εβδομαδιαίο επίπεδο το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει την άνοδο, έστω και οριακά, με κέρδη κατά 0,10%.