στο-στε-οι-μαγαζάτορες-της-θεσσαλονίκ-287967
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.03.2012 | 06:45

Στο ΣτΕ οι μαγαζάτορες της Θεσσαλονίκης για τα τέλη κοινόχρηστων χώρων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, καθώς και 104 μαγαζάτορες της συμπρωτεύουσας και διεκδικούν να μειωθούν, σε ποσοστό άνω του 30%, τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμων, πλατειών) του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με την οποία τα τέλη για «τα τραπεζάκια έξω» δε μειώνονται, αλλά παραμένουν στα ίδια επίπεδα των περασμένων ετών.

Ειδικότερα, οι μαγαζάτορες αναφέρουν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κατά τη συνεδρίαση της 21.11.2011, αποφάσισε τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για το 2012 να μην αυξηθούν και να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις χρονιές.

Στην προσφυγή τους, όμως, οι μαγαζάτορες της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη απόφαση του δήμου είναι παράνομη, λόγω αόριστης αιτιολογίας, ενώ είναι και πλημμελής με συνέπεια, σημειώνουν, να είναι αδύνατος ο έλεγχος για τήρηση ή μη της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας. Παράλληλα, διατυπώνουν τη γνώμη ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειάς του.

Η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έλαβε υπόψη της διόλου τη «ραγδαία και ιστορικών διαστάσεων οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα», επισημαίνουν επίσης οι μαγαζάτορες στην προσφυγή τους, και προσθέτουν ότι τα τέλη διατηρούνται «σε πολύ μεγάλο ύψος, και δη στα επίπεδα του 2008 (όταν η Ελλάδα στην κυριολεξία ζούσε σε άλλες εποχές), όταν μάλιστα είχε τότε επιβληθεί αύξηση τελών 4,5% και όταν ο ίδιος ο δήμος ομολογεί ότι αποτελούσαν τα υψηλότερα τέλη σε όλη την Ελλάδα».

Έτσι, όμως, η απόφαση του Δήμου, συμπληρώνουν, δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, «ώστε να καταστεί εφικτός ο έλεγχός της, εκ του χαρακτήρος των τελών ως ανταποδοτικών, επιβαλλομένης αναλογικής σχέσεως μεταξύ αυτών και της αξίας του παραχωρούμενου υπό του δήμου σχετικού δικαιώματος χρήσεως του κοινόχρηστου χώρου και εν τέλει της υπερβάσεως ή μη υπό του δημοτικού συμβουλίου των ακραίων ορίων της σχετικής διακριτικής του ευχέρειας, σε σχέση με τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών πτωτικά, λόγω της ανεπανάληπτης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, της πτώσης των εμπορικών αξιών, αλλά και της διακοπής δραστηριότητας του 60% των καταστημάτων».

Σύμφωνα με την Ένωση, από το Δήμο Θεσσαλονίκης έπρεπε να εκτιμηθεί και να ληφθεί υπόψη ότι:

  • η εμπορικότητα των δρόμων έχει μειωθεί κατά 60%,
  • τα περισσότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα που λειτουργούσαν στην πόλη έκλεισαν,
  • ο κύκλος εργασιών των υπαρχόντων επιχειρήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι μειωμένος κατά 50%, ενώ σε σχέση με το έτος 2009 είναι μειωμένος κατά 70%,
  • η μείωση της πελατείας βαίνει συνεχώς μειούμενη,
  • η ανεργία μαστίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης και
  • η εμπορική ζωή της πόλης είναι σε πλήρη οικονομικό μαρασμό.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ στην απόφαση του «έπρεπε να συνεκτιμήσει τα επίμαχα στοιχεία, δηλαδή τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών προς το χείρον, και να αναπροσαρμόσει σαφώς προς τα κάτω και σε ποσοστό άνω του 30% τα τέλη χρήσης, αντίθετα τα διατήρησε στο ύψος του έτους 2009, δηλαδή στην περίοδο λίγο πριν “σκάσει η φούσκα” της ελληνικής οικονομίας και πάνω στη μέγιστη εκδοχή της, λίγο πριν από την οικονομική κατάρρευση», υπογραμμίζεται στην προσφυγή.

Ακόμη, οι μαγαζάτορες ζητούν την ακύρωση και άλλης, δεύτερης, απόφασης του Δήμου Θεσσαλονίκης με την οποία καθορίζεται ο τρόπος καταβολής των τελών. Υποστηρίζουν ότι με τη δεύτερη αυτή απόφαση αναγκάζονται να πληρώσουν τα τέλη εφάπαξ, αφού για να καταβληθούν σε δόσεις απαιτείται πλέον η κατάθεση εγγυητικής επιστολής.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ