Στο μικροσκόπιο του EWG ο προϋπολογισμός και οι αστερίσκοι της έκθεσης της Κομισιόν

Επί τάπητος της συνεδρίασης (με τηλεδιάσκεψη) του EuroWorking Group (EWG) σήμερα αναμένεται να τεθούν οι «αστερίσκοι» που καταγράφηκαν στην έκθεση της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα.

Οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, αναμένεται να εξετάζουν τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικά τα ζητήματα που αφορούν καιυστερήσεις σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις, τα φέσια του Δημοσίου, τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων, τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της ενέργειας, και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα μπαίνει σταδιακά στον αστερισμό της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες. Μετά από αυτήν αναμένονται οι αποφάσεις για τη δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFΑ’s και SMP’s) της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των εθνικων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.Επίσης τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξεκινούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας, προκειμένου τηλεδιασκέψεις με τα αντίστοιχα ελληνικά, για να «κλειδώσουν» τις αρχικεσ εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και ο προϋπολογισμός το 2021.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμούστη Βουλή,

Το στοίχημα είναι μεγάλο και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εγκαταλείπουν το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Πλέον, ο νέος στόχος που τίθεται είναι για πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και εδράζεται στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη του χρόνου θα είναι τουλάχιστον 5,5% με 6%.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΕΠ, EUROGROUP


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!