Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες τριών υπουργείων για περιττά έξοδα

Νέο κύκλο «επισκόπησης δαπανών» με ορίζοντα τον προϋπολογισμό του 2020 έχει ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επιδιώκοντας εξοικονομήσεις αλλά και τον εντοπισμό αναποτελεσματικών δράσεων και πολιτικών.

Με διαδοχικές αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τις τελευταίες ημέρες, έχουν ήδη συγκροτηθεί τρεις ειδικές επιτροπές για επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία Υγείας, Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ αναμένονται και νέες αντίστοιχες αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, έργο των Επιτροπών είναι ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών, με στόχο την επισκόπηση δαπανών, καταγραφή και αξιολόγηση δράσεων και διαδικασιών καθώς και την ανάπτυξη προϋπολογισμού προγραμμάτων/επίδοσης, για:

* τον εντοπισμό δαπανών μειωμένης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών ποσοτικοποιημένων προτάσεων,

* τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών προβλέψεων, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά μεγέθη των υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά φορέων, κατά το χρονικό διάστημα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και

* την ανάπτυξη δομής προϋπολογισμού προγραμμάτων/επίδοσης και τη διατύπωση των επιδιωκόμενων ανά πρόγραμμα στόχων, τον καθορισμό βασικών δεικτών για τη μέτρηση της επίτευξης αποτελεσμάτων σε σχέση με τους στόχους των προγραμμάτων και τον προσδιορισμό των αρμόδιων οργάνων για τη διαχείριση των προγραμμάτων και την παρακολούθηση της επίτευξης των σχετικών στόχων.

Η επισκόπηση δαπανών καθιερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό του 2019, πέρυσι εξοικονομήθηκε μέσω αυτής της διαδικασίας ένα ποσό της τάξεως των 88 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν εξοικονομήσεις 30 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, 25,7 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας και 8,3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Πηγή: euro2day

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!