στο-eurogroup-κλειδώνει-το-ποσό-της-δόσης-και-η-419367
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.01.2018 | 07:57

Στο Eurogroup κλειδώνει το ποσό της δόσης και η πρώτη εκταμίευση

ε πολύ καλό κλίμα για την Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθεί το σημερινό Eurogroup, το οποίο θα είναι και το πρώτο υπό την προεδρία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η φράση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι «η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επιτεύχθηκε με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε, αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις, δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ».

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 22 Ιανουαρίου θα συζητηθεί το ακριβές ύψος της δόσης, το οποίο, όπως είναι ήδη γνωστό, θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 7 δισ. και θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις.

Η πρώτη εκταμίευση αναμένει να λάβει χώρα το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου και αφού ολοκληρωθούν οι συνήθεις διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών και λάβει την επίσημη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σύμφωνα με τους Financial Times, η εκταμίευση της δόσης που εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, θα συμβεί τον Φεβρουάριο και αφού πρώτα στις αρχές του μήνα διενεργηθεί έλεγχος για την υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια καθυστέρηση στην εκταμίευση θα μπορούσε να μεταθέσει για αργότερα την έκδοση ομολόγου που σχεδιάζει η Ελλάδα για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται αύριο να ενημερωθούν από τους θεσμούς και τον απερχόμενο πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ για την ευρεία εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να εγκρίνουν επί της αρχής την επόμενη δόση δανείων για την Ελλάδα, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 7 δισ. Πέρα από την αποπληρωμή του εσωτερικού (ληξιπρόθεσμες οφειλές) και του εξωτερικού χρέους, τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμεύσουν και στη δημιουργία του απαραίτητου «μαξιλαριού» ρευστότητας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν αύριο και μια πρώτη συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, καθώς, όπως επισημαίνεται, μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που άπτονται της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Πάντως ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «την προληπτική πιστοληπτική γραμμή πρέπει να την ζητήσει κάποιος», συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι πρόθυμη να το πράξει.