Στο 20,5% του ΑΕΠ οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα το 2015

Στο 55,4% του ΑΕΠ ανήλθαν το 2015 οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Εξ αυτών το 20,5% του ΑΕΠ αφορούσαν τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας έναντι 20,1% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 19,2% στην ΕΕ, σύμφωνα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ κυμαίνονται από 9,6% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία σε 25,6% στη Φιλανδία. Οχτώ κράτη-μέλη (Φινλανδία, Γαλλία, Δανία, Αυστρία, Ιταλία, Σουηδία, Ελλάδα και Βέλγιο δαπανούν πάνω από 20% του ΑΕΠ στην κοινωνική προστασία, ενώ η Ιρλανδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Τσεχία δαπανούν λιγότερο του 13% του ΑΕΠ τους.

Εξάλλου, τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας που αφορούν τον τομέα «γήρανση του πληθυσμού» (συνταξιοδοτικό κ.α.) είναι οι υψηλότερες σε όλες τις χώρες της ΕΕ και κατά μέσο όρο αντιστοιχούν στο 10,3% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, το 2015, το υψηλότερο ποσοστό κρατικών δαπανών στον τομέα «γήρανση του πληθυσμού» στην ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα (15,7% του ΑΕΠ) και ακολουθούν η Ιταλία (13,8%), η Γαλλία (13,6%), η Φιλανδία (13,4%) και η Αυστρία (13,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (2,4%), στην Κύπρο και τη Λιθουανία (5,8%).

Μετά την κοινωνική προστασία το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών στις χώρες της ΕΕ αφορά τον τομέα της υγείας, με μέσο όρο, 7,2% του ΑΕΠ, έναντι 4,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

Τα υψηλότερα ποσοστά δαπανών για την υγεία καταγράφονται το 2015 στη Δανία (8,6% ), στη Γαλλία (8,2%), στην Ολλανδία και στην Αυστρία (8%). Οι δαπάνες σε «γενικές κρατικές υπηρεσίες» ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 6,2% του ΑΕΠ στην ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κύπρο (10,2% του ΑΕΠ) και στην Ελλάδα (9,9% του ΑΕΠ).

Όσον αφορά τις δαπάνες για την παιδεία, στην ΕΕ αντιστοιχούν στο 4,9% του ΑΕΠ, έναντι 4,3% στην Ελλάδα. Τα υψηλότερα ποσοστά κρατικών δαπανών για την παιδεία το 2015 καταγράφονται στη Δανία (7% του ΑΕΠ), στη Σουηδία (6,5%) και στο Βέλγιο (6,4%).

Οι δαπάνες για «οικονομικές υποθέσεις» αντιστοιχούν στο 4,3% του ΑΕΠ στην ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (8,9%) και στην Ουγγαρία (8,6%).

Τέλος, οι δαπάνες για την άμυνα αντιστοιχούν στο 1,4% του ΑΕΠ στην ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (2,7%) και στη Μ. Βρετανία (2,1%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, EUROSTAT, ΑΕΠ, ΕΕ, ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!