στις-1900-οι-ανακοινώσεις-μητσοτάκη-για-τ-1012715
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 05.05.2022 | 10:57

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το ρεύμα -Το κυβερνητικό σχέδιο

Στις 19:00 αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέτρα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «γενναία» παρέμβαση για τη δραστικότερη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά και όσοι δεν είναι σήμερα δικαιούχοι των κρατικών επιχορηγήσεων.

Συνολικά το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος (οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων). Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα. Σήμερα χωρίς την επιδότηση του κράτους είναι εκτοξευμένη στα επίπεδα των 0,33 με 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα. Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσθετο κόστος των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος για το υπόλοιπο της χρονιάς εκτιμάται σε 5 δις. ευρώ. Αυτό θα καλυφθεί κατά περίπου 2 δις. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 1,5 με 2 δις. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ΕΛΑΠΕ και γύρω στο 1 δις. ευρώ θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Το τέλος της Ρήτρας αναπροσαρμογής θα έρθει τον Ιούλιο, και μάλιστα θα δοθούν υψηλότερες επιδοτήσεις από τον Μάη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να απορροφηθεί το 80% της αύξησης.

Η στήριξη θα είναι για όλους τους καταναλωτές (όχι μόνο για πρώτη κατοικία και 300 κιλοβατώρες το μήνα).

H παρέμβαση θα έχει εξάμηνο ορίζοντα δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022.

Πώς θα λειτουργεί το σχήμα

Το σχήμα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αποτελείται από τρία μέρη:

1. Επιβολή πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας στους προμηθευτές. Το επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς (ανάλογα με την τεχνολογία) που θα προκύπτει ανάλογα με την τεχνολογία θα καλύπτεται με τους προαναφερόμενους εθνικούς πόρους. Οι πληροφορίες θέλουν η ανώτατη τιμή εκκαθάρισης να είναι τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με τον τρόπο αυτό θα συμπαρασυρθεί προς τα κάτω και η τιμή λιανικής ρεύματος.

2. Χορήγηση απευθείας επιδοτήσεων σε οικιακούς καταναλωτές με καταναλώσεις κάτω από τις 300 κιλοβατώρες. Σκοπός είναι να διατηρηθούν οι σημερινές τιμές μετά την επιδότηση που είναι στα περίπου 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

3. Αναδρομική αποζημίωση των καταναλωτών ρεύματος, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με στοχευμένες ενισχύσεις στις μεγάλες καταναλώσεις κύριας κατοικίας, που αυτό το διάστημα λαμβάνουν εκκαθαριστικούς.