στη-μπάνκα-του-ταμείου-ανάκαμψης-πρ-364279
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 14.07.2020 | 09:32

Στη «μπάνκα» του Ταμείου Ανάκαμψης προσβλέπει η κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις

Προσπάθεια για την αξιοποίηση μέρους του χρημάτων που αναλογεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ταμειακή στήριξη των φοροελαφρύνσεων  καταβάλλει το οικονομικό επιτελείο στο φόντο του μεγάλου ευρωπαϊκού παζαριού που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδος αναμένεται να τεθεί το θέμα σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο ήδη οι ζυμώσεις έχουν αρχίσει. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση για να στηρίξει πολιτικά το σχέδιό της και να ανασχέσει, όσο είναι δυνατόν,  το έντονα αρνητικό οικονομικό κλίμα, ποντάρει στους ευρωπαϊκούς πόρους για να προωθήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων στο εισόδημα, στις επιχειρήσεις, στο μη μισθολογικό κόστος και τον ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα στα χρήματα της ΕΕ αναζητά το ταμειακό ανάχωμα καθώς το έλλειμμα φέτος αναμένεται να εκτιναχθεί, ενώ άδηλο είναι το κατά πόσο η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή. Επίσης  δεν είναι βέβαιο, εάν η ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες θα ισχύσει και  το επόμενο έτος κάτι που βάζει μια πρόσθετη μεταβλητή στην εξίσωση. Ουσιαστικά ο φόβος νέων μνημονίων δεν είναι αβάσιμος, έστω κι αν δεν ομολογείται.

Σημειώνεται ότι με δεδομένο ότι τα έσοδα πέφτουν δραματικά, ο δανεισμός, τα διαθέσιμα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι πόροι της ΕΕ είναι οι βασικές πηγές για το κρατικό ταμείο.  Πρόκειται για ποσά της ΕΕ,  που ανέρχονται στα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κι άλλα 20 δισεκ. από το νέο ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά μαζί με το ΠΔΕ που σχεδιάζεται να ανέλθει στο ύψος των 10 δισεκ θα αποτελέσουν τη βάση για τις μεγάλες επενδύσεις αλλά και τα σχέδια για τις ελαφρύνσεις φορολογικών βαρών, κυρίως για τις επιχειρήσεις. Μόνο που η όποια αξιοποίησή τους θα είναι κάτω από το μικροσκόπιο των θεσμών, έστω και με ένα «ευγενές» περιτύλιγμα που θα επιτρέπει την πολιτική διαχείριση στο εσωτερικό.

Ήδη πάντως χτες στη συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών για την έβδομη μεταμνημονιακή αξιολόγηση υπήρξε λεπτομερειακή ανάλυση της δημοσιονομικής πορείας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι για πρωτογενές έλλειμμα (χωρίς υπολογισμό των δαπανών για τόκους) άνω του 3% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Κάτι που δημιουργεί μια δυσεπίλυτη εξίσωση για το πώς θα οδεύσει οικονομικά  η χώρα έχοντας αφενός μεγάλη δημοσιονομική πίεση αλλά ταυτόχρονα ανάγκη για παροχή οξυγόνου στην οικονομία.

Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι, όπως διαφαίνεται, η παροχή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνοδεύεται από μια στενή διαδικασία ελέγχου διάθεσης των πόρων η Ελλάδα σχεδιάζει να συντάξει ένα σχέδιο που θα πάρει «πράσινο» φως από την ΕΕ ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στη «μεγάλη μπάνκα» της ΕΕ. Βέβαια όπως συνήθως συμβαίνει. το όλο παζάρι για το σχέδιο που αναμένεται να περιλαμβάνει επενδύσεις, ελαφρύνσεις κτλ, όπως έχει καταδείξει και η πρώτη δημοσιοποίηση των αξόνων της «επιτροπής σοφών»,  θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα που άπτονται γεωπολιτικής σημασίας. Αυτό όμως κρύβει μεγάλα ρίσκα δοθέντων των μεγάλων ανοικτών ζητημάτων που έχει τόσο η ΕΕ όσο κυρίως η Ελλάδα με τον εξ ανατολών γείτονα.

Οι όλες εξελίξεις μάλιστα με δεδομένη την οικονομική πίεση προβλέπεται να είναι γρήγορες. Μέσα στο φθινόπωρο μάλιστα εκτιμάται ότι θα πρέπει στο πλαίσιο αξιολόγησης της οικονομικής πορείας της χώρας να τεθεί προς έγκριση το πρόγραμμα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι η διαπραγμάτευση για το πώς θα λειτουργεί.

Γιώργος Αλεξάκης