Στη Μαγνησία το πρώτο δίκτυο υδατοδρομίων στην Ελλάδα

Υπεγράφη η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Σκοπέλου κάτι το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία Hellenic Seaplanes SA φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου για τη δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων σε Σποράδες, Βόλο και Σκύρο.

Συγκεκριμένα, τα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes SA θα ενώσουν αρχικά το Βόλο, με τις Βόρειες Σποράδες και τη Σκύρο και στη συνέχεια με περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Τα νησιά των Βορείων Σποράδων και η Σκύρος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς εξαιτίας της κεντρικής τους θέσης θα έχουν διασύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Βόρεια Ελλάδα, τις Κυκλάδες και το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η ενεργοποίηση του πρώτου οργανωμένου βιώσιμου δικτύου, θεωρείται θέμα χρόνου. Από το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια.

Ο διευθύνων της εταιρείας Hellenic Seaplanes κ. Χαραλάμπους δήλωσε:  «Τα έργα κατασκευής των υδατοδρομίων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα και η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού υδατοδρομίων θα είναι εφικτή το συντομότερο δυνατό, με στόχο την επικείμενη θερινή τουριστική περίοδο.

Σημαντικός παράγοντας υλοποίησης του δικτύου υδατοδρομίων είναι το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα που θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη Ελλάδα.

Η λειτουργία των υδροπλάνων και η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων μπορούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο, να συνεισφέρουν σημαντικά στη διασύνδεση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, αλλά και να συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης νησιών μικρών, ορεινών ή ακριτικών, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδρομίων και η μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι δυσχερής, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι η μεταφορά ασθενών και βασικών αγαθών».

Από την άλλη πλευρά  υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέγραψε τα υδατοδρόμια των οποίων εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει δρομολογήσει όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοδρομίων.

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε συστηματική επικοινωνία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τον αρμόδιο υπουργό που υπάγονται, ώστε να υπερκεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στη στήριξη της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας, στη δημιουργία του πρώτου βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων και διαμορφώνοντας ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη χώρα».

Όπως επισήμανε o Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Ευάγγελος Ζαγοράκης, Hellenic Seaplanes η έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων και σε άλλα νησιά και σύντομα θα έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο με προορισμούς και τουριστικές διαδρομές.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «ο σχεδιασμός της εταιρείας μας περιλαμβάνει περισσότερα από 100 υδατοδρόμια και αναμένεται σύντομα να έχουμε έτοιμο ένα μέρος του δικτύου, πρόκειται για ένα εγχείρημα καταφανώς εθνικής σημασίας, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στη διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά από την εταιρεία μας για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων σε παράλια, νησιά και λίμνες όπου σύντομα θα έχουν διασύνδεση με υδροπλάνο μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα πέραν των 50 υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στη φάση αδειοδότησης και προετοιμασίας της περιβαλλοντικής τους μελέτης. Εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, από το 2016 οι Ελληνες θα μπορούν να πετάνε με υδροπλάνα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ, HELLENIC SEAPLANES, ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!