στεφανόπουλος-εεκττα-μισά-κέρδη-των-ε-83610
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.10.2016 | 12:14

Στεφανόπουλος ΕΕΚΤ:Τα μισά κέρδη των εταιρειών τηλεπικοινωνιών πήγαν σε επενδυσεις

“Στην ΕΕ και την Ελλάδα το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες είναι κομβικό  για την ανάπτυξη, για τη διαμόρφωση νέων οικονομικών δεδομένων” τόνισε ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος είναι γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος μιλώντας στο 18ο ετήσιο συνεδριο Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου είναι απαραίτητο να υπάρξει μια ψηφιακή στρατηγική.

“Ο κλάδος είναι είναι υγιής” τόνισε και προσέθεσε: “Εχέγγυο για το πώς μπορεί να κινηθεί η οικονομία είναι το πως λειτουργούν οι εταιρίες μας. Είμαστε τρίτοι σε δείκτη παραγωγικότητας μετά απο ναυτιλία και πετρελαιοειδή.”

Σημείωσε  ότι το εξάμηνο του 2016 υπήρξε αύξηση στις  επενδυσεις 24% σε σχέση με πέρυσι που επίσης υπήρξε σημαντική αύξηση. Μάλιστα αυτο ” έγινε σε συνθήκες μειωσης εσόδων πχ πέρυσι μειώθηκαν 4%. Φέτος  το 54% των EBIDA κερδών πάνε σε νέες επενδυσεις” ειπε και συμπλήρωσε: ” η εικόνα του κλάδου είναι η καλύτερη καθως στην άλλη οικονομία οι επενδυσεις μειώθηκαν κατά 12% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους”.

“Όμως για να συνεχιστεί μια αδιατάρακτη πορεία πρέπει οι επενδυσεις να αδειοδοτούνται” τόνισε.

“Η Βουλγαρία θέλει να γίνει τεχνολογική πρωτεύουσα στην περιοχή. Οι χώρες των Βαλκανίων βασίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία στην τεχνολογία. Η Βρετανία διαφυλάσσει μια αδιατάρακτη σχέση με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η Πολωνία έχει συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης.

Εμείς χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη, πρέπει να φτιάξουμε στρατηγική κι αυτό θα εχει αποτύπωμα σε σειρά τομέων οπως η φοροδιαφυγή, η διοίκηση, η επιχειρηματικότητα.

Είναι θετική η δημιουργία ψηφιακή μα γραμματείας αλλά χρειάζεται στρατηγική” ειπε.

Ο κ. Στεφανοπουλος παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της επιβολής ειδικού τέλους στα κινητά. Λόγω της κατάργησης των τελών περιαγωγής υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφερθούν συνδέσεις σε άλλες χώρες.  “Αν κρατηθεί το ειδικό τέλος θα χάσει έσοδα το κράτος και οι εταιρίες. Τα τέλη έχουν επιβληθεί για εισπρακτικούς λόγους, πρέπει να αλλάξουν” τόνισε.