σταϊκούρας-στο-23-η-ανάπτυξη-το-2023-1138496
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.04.2023 | 16:57

Σταϊκούρας: Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2023

Την πρόοδο που συντελέστηκε στην οικονομία αυτή την τετραετία και του στόχους για την επόμενη υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, τόνισε τη σημασία που έχουν τα σταθερά δημόσια οικονομικά, λέγοντας ότι με αυτή την αρετή θα αξιοποιηθεί όλος ο χώρος για να αυξηθεί το πραγματικό εισόδημα του πολίτη.

Στάθηκε στην αύξηση μισθών που έχει τεθεί ως στόχος, επισημαίνονται ότι έχει ξεκινήσει ήδη στον δημόσιο τομέα με την περικοπή ορισμένων κρατήσεων.

Παράλληλα, προανήγγειλε μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αύξηση του αφορολόγητου, με προϋπόθεση την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με τις αυξήσεις μέσω κατώτατου μισθού, που θα πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα μοντέλα δείχνουν πως η αρχική αύξηση ίσως να έπρεπε να γίνει λίγο νωρίτερα.

Υπογράμμισε ότι η παραγωγικότητα έχει ενισχυθεί και ότι συνεπώς οι προοπτικές στο επίπεδο των κατώτατων μισθών και των μισθών γενικότερα είναι προσεκτικές και κοστολογημένες.

Ερωτηθείς για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και πότε θα επιστρέψουμε στο στόχο του 2%, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρόκειται για παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ και τα ευρωπαϊκά ΥΠΟΙΚ έχουν μεταβάλλει κατά πολύ τις εκτιμήσεις τους.

Αναφορικά με την Ελλάδα, επισήμανε ότι για το 2023 οι περισσότεροι θεσμικοί ρίχνουν κάτω από το 5% το επίπεδο του πληθωρισμού, ενώ η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ είναι στο 5% και υπογράμμισε ότι ο όντως ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει στο 4,5%.

Όπως είπε πάντως, ο πληθωρισμός είναι επίμονος και θα βρίσκεται σε συνάρτηση τη νομισματική πολιτική τόσο το 2023 όσο και το 24. Επισήμανε ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Τόνισε επίσης την ανάγκη για στοχευμένα μέτρα ώστε να μην προκληθούν αντίστροφες αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση επιτοκίων.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο κ. Σταικούρας υπογράμμισε ότι το 2022 έχοντας πετύχει τη μείωση φόρων εισφορών για το σύνολο της κοινωνίας, πετύχαμε ποσοστό ρεκόρ 84% να πληρώσει στην ώρα του τις φορολογικές υποχρεώσεις. Σημείωσε ακόμα ότι ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών έπεσε σημαντικά, την ώρα που η κυβέρνηση στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σχολίασε ότι για οριζόντια μέτρα, όπως μία ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, απαιτούνται μεγάλα δημοσιονομικά ισοδύναμα και έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία όπου διαπιστώθηκε πως η κρατική βοήθεια δεν πέρασε στον καταναλωτή και ο πληθωρισμός αυξήθηκε ξανά. Όπως ξεκαθάρισε επί του θέματος, έχουμε αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση αλλά χρειάζονται παραπάνω.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο επίτευγμα της Ελλάδας το 2022, από πρωτογενές έλλειμμα 4,6% να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, παρόλο που έδωσε τα περισσότερα χρήματα για τη στήριξη της κοινωνίας.

Ερωτηθείς για το αν είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία από μία διεθνή καταιγίδα, σημείωσε ότι οι stakeholders της ελληνικής οικονομία εκφράζονται κολακευτικά για την πρόοδο που έχει κάνει ότι και δεν μπορεί να φαντασεί ποιες θα ήταν οι ανησυχίες.

Επισήμανε μεταξύ άλλων τη μείωση ανεργίας, την πορεία των εξαγωγών και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ για το χρέος είπε ότι παραμένει υψηλό αλλά μειώνεται λόγων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Υπάρχουν προκλήσεις, αναγνώρισε και όπως είπε για αυτό χρειάζεται σύνεση και όχι να μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ προεκλογικά.

Σχετικά με τις τράπεζες είπε ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση το ποσοστό των κόκκινων δανείων ήταν στο 45% και σήμερα είναι στο 8,5%, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει αυξηθεί άνω του 17%. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι τράπεζες δανείστηκαν μόνες από τις αγορές και έχει βελτιωθεί η κερδοφορία τους. Άρα είναι σε καλύτερη θέση από το παρελθόν και πρέπει αν στηρίξουν την κοινωνία, πρόσθεσε.

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπήρξε πιστωτική επέκταση και σημείωσε την έναρξη αξιοποίησης του δανεικού χαρτοφυλακίου του Ταμείο Ανάκαμψης που βοηθά να μειώσουμε το επενδυτικό κενό, κάτι που χρησιμοποιούν αρκετές επιχειρήσεις.

Ως ανασταλτικούς παράγοντες ανέφερε την αύξηση των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων και όπως είπε εμείς πρέπει να κάνουμε το βέλτιστο για να ενισχύσουμε τους πολίτες αλλά πρέπει να βοηθήσει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.