Σταϊκούρας: Λογαριασμός 10 δις για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Σταϊκούρας: Λογαριασμός 10 δις για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους

Περίγραμμα των παρεμβάσεων για την θωράκιση της οικονομίας το επόμενο διάστημα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Real.Fm.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται κάποια έκτακτα και κάποια μόνιμου χαρακτήρα. Στα μόνιμα μέτρα μέλημα είναι να διατηρούν τις εύθραυστες δημοσιονομικές ισορροπίες με έμφαση στο μη μισθολογικό κόστος.

Σε σχέση με τα έκτακτα προβλέπονται παρατάσεις επιδομάτων, επεκτάσεις αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδοτήσεις για τραπεζικά δάνεια. Επίσης αναμένεται να πέσει στην οικονομία και ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης:

– Την ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Σταίκούρας μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα είναι διευρυμένη προκειμένου να καλύψει και τις τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αφορά και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, για να καλύψει και επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, και οι οποίες είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου. Θα υπολογίζεται εξαρχής από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Την καταβολή των αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ στους δικαιούχους συνταξιούχους Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι δαπάνες θα εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί τα σχετικά πος.

– την καταβολή επιδοτήσεων σε δανειολήπτες μέσω του προγράμματος «Γέφυρα. Αυτές θα δοθούν μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου

– Σε αυτά προστίθενται 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% γα τις επιχειρήσεις

– Την επέκταση υφιστάμενων μέτρων (π.χ. «Συν-Εργασία» και αναστολές) αλλά και νέα μέτρα όπως η επιδοτούμενη κατάρτιση κυρίως των εποχικών υπαλλήλων και παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

– Την παροχή έκπτωσης φόρου σε ιδιοκτήτες  ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων

– Τη θεσμοθέτηση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη των αναστολών για υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

– Την παροχή εγγύησης σε τραπεζικά δάνεια μέσω της δεύτερης φάσης του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας  Το πρόγραμμα θα προβλέπει  τη χορήγηση επιπλέον ποσού 1,5 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση που, με μόχλευση, θα μπορέσει να δημιουργήσει νέα ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Την επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 500 εκατ  ευρω  για  να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί.

Τέλος αναμένεται ενίσχυση της άμυνας με νέα κονδύλια.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!