σταϊκούρας-και-νέα-στήριξη-στα-νοικοκ-795439
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.11.2021 | 15:13

Σταϊκούρας: Και νέα στήριξη στα νοικοκυριά αν αυξηθούν οι τιμές ενέργειας

Μεγαλύτερη στήριξη των νοικοκυριών σε περίπτωση που αυξηθούν κι άλλο οι τιμές της ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Εάν παραμείνουν ή οι τιμές αυξηθούν περισσότερο, μπορεί η κυβέρνηση να αναγκαστεί -και ορθώς, να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε προτεραιότητα τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών που έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ενεργειακή κρίση.

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, ανέφερε ότι είναι ένα πρόβλημα εξωγενές και εντονότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πρόσθεσε ότι «φαίνεται να είναι παροδικό», ότι αναμένεται να αποκλιμακωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά ίσως να κρατήσει στα ενεργειακά προϊόντα έως και το β’ τρίμηνο του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών αν έφερε ότι δεν θα του κάνει έκπληξη εάν ο πληθωρισμός φτάσει ακόμα και στο 4%.

Κατώτατος μισθός

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι από 01/01/2022 θα γίνει μια πρώτη αύξηση 2% ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα εισηγηθεί θετικά και για τη δεύτερη αύξηση που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός καθώς «πλέον έχουμε ασφαλή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται».

Ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε πως ο προϋπολογισμός που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή δεν περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας.

Η ανάπτυξη της οικονομίας βρίσκεται γύρω στο 7% αρχικά αναθεωρημένο προς τα πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του προσχεδίου ενώ η ανεργία συρρικνώνεται κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ακόμη εκτόξευση των επενδύσεων και των εξαγωγών, καλή ιδιωτική κατανάλωση και συρρίκνωση της δημόσιας κατανάλωσης.

Στο ερώτημα εάν η οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει σε περίπτωση lockdown ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο στο τραπέζι για την ελληνική κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση προκύψει στη χώρα, χωρίς να σημαίνει όμως ότι πάντα υπάρχουν και οι δημοσιονομικές δυνατότητες.

«Έχουμε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση προκύψει αυτό σημαίνει σύνεση και προνοητικότητα αλλά δεν υπάρχει σενάριο lockdown στο τραπέζι από την ελ κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.