Στα 94,2 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία -Μπαράζ κατασχέσεων

Στα 94,2 δισ. έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Αναλυτικότερα, τα 12,628 δισ. είναι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουάριου- Νοεμβρίου του 2016, ενώ τα 10,918 δισ. είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στην εφορία στο 11μηνο.

Μόνο τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο τα έσοδα βρέθηκαν πάνω από τον στόχο, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 851 εκατ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό, δείχνει ότι ο όγκος των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι τέτοιου μεγέθους που επιτρέπει την παράλληλη εντυπωσιακή αύξηση των εισπράξεων, αλλά και των φόρων που μένουν απλήρωτοι.

Πλέον ο αριθμός των οφειλετών προς την εφορία έχει υπερβεί τα 4,31 εκατομμύρια! Εξάλλου μόνο τον Νοέμβριο, οι κατασχέσεις σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου έφθασαν τις 22.408!

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» με τους ρυθμούς που αυξάνονται κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, είναι βέβαιο ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2017 θα υπερκαλύψουν και το 60% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φυσικών και των νομικών προσώπων προς τις ΔΟΥ ανέρχονταν σε 94,186 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, από 93,935 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ ο αριθμός των οφειλετών έφθανε τα 4.312.287 στο τέλος Νοεμβρίου, από 4.304.752 στο τέλος Οκτωβρίου του 2016. Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ υπερβαίνει πλέον το 54% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, μεγάλο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ καλύπτεται από πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, για μη έκδοση ή για ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και πλήθος άλλων παραβάσεων του ισχύσαντος μέχρι το 2013 Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 31,5 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν περίπου το 1/3 των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Νέο κύμα φόρων

Την ίδια στιγμή ένα νέο “κύμα” φόρων έπληξε τους φορολογουμένους από την 1η Ιανουάριου. Οι τιμές στη βενζίνη, στα τσιγάρα, απλά και ηλεκτρονικά, στον καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία είναι αυξημένες, ενώ ακριβότερα κατά 30% πωλούνται βασικά είδη πρώτης ανάγκης στα νησιά του Αιγαίου, εκτός από εκείνα που εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του νόμου, μετά την κατάργηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά.

Ειδικότερα, η τιμή της βενζίνης την πρώτη ημέρα του έτους αυξήθηκε κατά 4 λεπτά το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 10 λεπτά και του υγραερίου κίνησης κατά 9 λεπτά. Σημειώνεται ότι η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη φέρνει την Ελλάδα στην 3η θέση με τον υψηλότερο ΕΦΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και σαν μην έφθαναν αυτά, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα γίνει επανυπολογισμός της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας που εφαρμόσθηκε για τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΦΟΡΙΑ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ, 94 ΔΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!