spiritseurope-στην-αθήνα-η-υπερφορολόγηση-νάρκη-108312
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.06.2016 | 16:07

SpiritsEUROPE στην Αθήνα: Η υπερφορολόγηση “νάρκη” για τον κλάδο των αλκοολούχων

Οι διωκτικές αρχές έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στο λαθρεμπόριο που τρέφεται από την υψηλή φορολογία  χρηματοδοτώντας το οργανωμένο έγκλημα αναφέρει ανακοίνωση με αφορμή τη   Γενική Συνέλευση της Ένωσης Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών Ευρώπης (SpiritsEUROPE).

Όπως επίσης  αναφέρεται καίριος είναι ο ρόλος των αλκοολούχων ποτών για τους συνδεδεμένους κλάδους της εστίασης, ψυχαγωγίας και του τουρισμού που ενδιαφέρει την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 7/6/2016 οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών Ευρώπης (SpiritsEUROPE), η οποία αποτελεί το επίσημο κλαδικό όργανο αντιπροσώπευσης της βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών σε επίπεδο ΕΕ. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, που φέτος πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, διεξήχθη κλειστή ημερίδα παρουσία των μεγαλύτερων παραγωγών/εμπόρων αλκοολούχων ποτών, με τη συμμετοχή διεθνών ομιλητών, αλλά και εκπροσώπων της Δημόσιας Διοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα ειδικότερα. Στα κύρια συμπεράσματα εντάσσεται ότι η άρση των στρεβλώσεων στην αγορά θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την αναπτυξιακή δυναμική ενός κλάδου με σημαντική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα (>900 εκ. ευρώ) και την απασχόληση (>21.000 θέσεις εργασίας). Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της εδραίωσης δυναμικών συνεργειών με άμεσα συνδεδεμένους κλάδους, κυρίως δε με αυτόν του τουρισμού, που θα μπορούσε να συμβάλει στον εμπλουτισμό και την προαγωγή του τουριστικού προϊόντος.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου οι κ.κ. Ισ. Ρεβάχ, Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), Ν. Καλογιάννης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και Ευ. Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) καλωσόρισαν τους σύνεδρους και μίλησαν για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει συνολικά ο κλάδος τροφίμων και ποτών στη δεδομένη συγκυρία στο δρόμο προς την ανάπτυξη, μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση των επενδύσεων.

Στον επίσημο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι η υπερφορολόγηση στα αλκοολούχα ποτά έχει οδηγήσει σε μείωση της νόμιμης ζήτησής τους και υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελεί για την Κυβέρνηση βασική δέσμευση.

Οι συζητήσεις στα πρώτα δύο πάνελ εστίασαν στο ότι η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αναδεικνύοντας τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν πολιτικές για το αλκοόλ που στοχεύουν στη βλάβη, όχι στην κατανάλωση.

Το τελευταίο πάνελ, ειδικά αφιερωμένο στο ελληνικό περιβάλλον, ανέδειξε ότι οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα αλκοολούχα ποτά τα προηγούμενα χρόνια (+125% την περίοδο 2009-2010) είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της κατανάλωσης να κατευθυνθεί σε άλλες κατηγορίες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή καθώς και να αυξηθούν οι διασυνοριακές αγορές και το λαθρεμπόριο κυρίως μη εμφιαλωμένων αποσταγμάτων και προϊόντων αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας, με κινδύνους για την υγεία και σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση με την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας και εν γένει την ελληνική οικονομία, όπως τόνισε στην παρουσίαση του ο κ. Ν. Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στην υψηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα συγκριτικά με τις γειτονικές και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, αλλά και στην ΕΕ-28 όπου καταλαμβάνει την 6η θέση ως προς το επίπεδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά σε απόλυτες τιμές και την 1η θέση σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Η μεγάλη αυτή διαφορά, επεσήμανε, ευνοεί παράνομες πράξεις, όπως είναι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα παράνομα προϊόντα αλκοόλ και τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται στην αγορά. Αναφερόμενος στα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε εθνικό επίπεδο, συμπεριέλαβε την ανάγκη εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων και στις πύλες εισόδου στη χώρα, απλοποίησης των διαδικασιών για τη μείωση των διοικητικών δαπανών, και εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών με την προμήθεια επιπρόσθετων ανιχνευτικών συστημάτων. Παράλληλα, προανήγγειλε το προσεχές διάστημα τη σύσταση Επιχειρησιακού Κέντρου με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, του ΣΔΟΕ και των τελωνειακών αρχών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε ότι το λαθρεμπόριο χρηματοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα, εστιάζοντας στις απώλειες που επιφέρει στα δημόσια έσοδα και όλες τις πτυχές της οικονομίας, ενώ εξήρε τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες και το δύσκολο έργο των διωκτικών αρχών, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε συνεργασία με τον κλάδο με κοινό σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου, στόχο που θα αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και θα προστατέψει αποτελεσματικά τον υγιή ανταγωνισμό.

Ο κ. Ξενοφών Πετρόπουλος εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είπε ότι η φορολογία έπληξε καίρια την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αναφέροντας ότι το κόστος του καλαθιού του τουρίστα αυξήθηκε κατά 10% σε μόλις ένα χρόνο και διερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής απόδοσης της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% και της κατάργησης της εξαίρεσης του 50% στον ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα, ενώ τόνισε την ανάγκη εδραίωσης συνεργειών με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά και δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζοντας τις τελευταίες τάσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έφερε το παράδειγμα της Ρουμανίας που μειώνει τους φόρους στα τρόφιμα επισημαίνοντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτήν την κίνηση, και προέβλεψε ότι η υπεύθυνη κατανάλωση και η εταιρική κοινωνική ευθύνη, τομείς στους οποίους ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει δώσει βαρύνουσα σημασία, θα αποκτήσουν περαιτέρω σημασία στο εγγύς μέλλον.

πηγή: reporter.gr