σπάνε-κάθε-ρεκόρ-ακρίβειας-φυσικό-αέρ-834001
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.10.2021 | 11:42

Σπάνε κάθε ρεκόρ ακρίβειας φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα

Σπάνε κάθε ρεκόρ ακρίβειας φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και στο ρεύμα στην Ευρώπη.

Το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο σε καθημερινή βάση προβληματίζοντας όλο και πιο έντονα καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου (Dutch TTF Gas Futures) έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ των 111.4 ευρώ ανα μεγαβατώρα, από 17 ευρώ περίπου η μεγαβατώρα που ήταν ένα χρόνο πριν.

Την ίδια στιγμή τι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας αυτή τη φορά τα 82 δολάρια το βαρέλι που είναι υψηλά τριετίας. Οι τιμές του αμερικανικού αργού, West Texas Intermediate (WTI), έφτασαν τα 78 δολάρια το βαρέλι που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Πρόκειται για εκρηκτικό κοκτέιλ την ώρα που ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγες ημέρες η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης με τις τιμές να υπολογίζονται σε αυτή τη φάση έως και 40% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρσι. Από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης με τον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και σε περίπου 1,10 ευρώ το λίτρο από 0,798 που είχε ξεκινήσει πέρσι.