Categories: Οικονομία

Smartphones: Πτώση 7% στις πωλήσεις λόγω ελλείψεων

Νέα προβλήματα έχουν ανακύψει στις πωλήσεις των smartphones. Ο λόγος της πτώσης που έχει παρατηρηθεί είναι οι ελλείψεις εξαρτημάτων και ειδικότερα η αδυναμία τροφοδότησης της αγοράς με μικροτσίπς.

Πρακτικά, οι ελλείψεις εξαρτημάτων διαταράσσουν τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής, οδηγώντας σε χαμηλότερα αποθέματα και άρα μικρότερη διαθεσιμότητα προϊόντων, γεγονός που επηρεάζει τις πωλήσεις τους τελικούς χρήστες. “Η τρέχουσα έλλειψη εξαρτημάτων καθυστέρησε την παραγωγή smartphones παγκοσμίως. Αυτό διατάραξε την ισορροπία προσφοράς – ζήτησης και οι τελικοί χρήστες επιβαρύνθηκαν με περιορισμένες επιλογές. Παρά την έντονη ζήτηση των καταναλωτών, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν λόγω καθυστερημένης κυκλοφορίας προϊόντων, του μεγαλύτερου χρόνου παράδοσης και των ανεπαρκών αποθεμάτων στα κανάλια διανομής”, αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Οι κατασκευαστές

Το 3ο τρίμηνο του έτους υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην κορυφαία πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως. Ειδικότερα, η Apple ανέκτησε τη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης, ενώ η Xiaomi επέστρεψε στην τρίτη θέση.

Την πρωτιά μεταξύ των πιο δυναμικών παικτών της παγκόσμιας αγοράς διατήρησε το εξεταζόμενο διάστημα η Samsung, η οποία κράτησε το συνολικό της προβάδισμα στις πωλήσεις smartphones, αν και το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση.

Ακόμη και με τη συνολική πτώση, η Samsung γνώρισε σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων στην κατηγορία των premium συσκευών. συνολικά, το μερίδιο της εταιρείας κατήλθε σε 20,2% από 22,1% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η δεύτερη στην κατάταξη Apple πέτυχε την εξεταζόμενη περίοδο μερίδιο αγοράς 14,2% από 11,1% το ίδιο διάστημα του 2020, ενώ η Xiaomi κατέγραψε φέτος 13% από 12,1% πέρσι.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές smartphones, Xiaomi, Vivo και OPPO, αύξησαν επίσης το μερίδιο αγοράς τους κατά 1%, 2,4% και 1,7% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Η στρατηγική της Xiaomi μέσω διαδικτυακών καναλιών για την επέκταση της στην αγορά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής βοήθησαν την εταιρεία να αυξήσει το παγκόσμιο μερίδιο της στην αγορά smartphone το 3ο τρίμηνο του 2021. Η Vivo, από την πλευρά της, κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη (20,9%) μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων προμηθευτών smartphones το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Τα μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας Canalys για το 3ο τρίμηνο του 2021, η Samsung ηγήθηκε της διεθνούς αγοράς smartphones με μερίδιο 23% το εξεταζόμενο διάστημα του 2021, αντίστοιχο με αυτό που κατείχε και το 3ο τρίμηνο του 2020.

Η Apple, από την πλευρά της, κατέκτησε τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, με μερίδιο 15%, υψηλότερο από το 12% που πέτυχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα, χάρη στη μεγάλη ζήτηση ενόψει της έλευσης του iPhone 13.

Από την πλευρά της, η Xiaomi απέσπασε μερίδιο 14% των παγκόσμιων πωλήσεων, όπως άλλωστε και στο 3ο τρίμηνο του 2020, κατακτώντας την τρίτη θέση της αγοράς. Η vivo και η OPPO συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα με μερίδιο 10% έκαστη (από 9% αμφότερες έναν χρόνο νωρίτερα).

Comments are closed.


Recent Posts

Οι δέκα δημοτικές βιβλιοθήκες που θα ενισχύσει η ΚΕΔΕ (λίστα)

ΚΕΔΕ: Την Πέμπτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της καμπάνιας “Επενδύουμε στο Βιβλίο 2023 - 2025” στην αίθουσα εκδηλώσεων…

4 λεπτά ago

ΝΔ: Τα Fake News του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Παπαθανάση

Το «Παρατηρητήριο Fake News» της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται σε έξι σημεία της ρητορικής ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Νίκου Παπαθανάση αποδομώντας τις…

9 λεπτά ago

Τσίπρας: Επισκέπτεται αύριο το νομό Βοιωτίας (πρόγραμμα)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου, θα επισκεφθεί το νομό Βοιωτίας και στη συνέχεια…

11 λεπτά ago

Ξεκίνησε η λειτουργία του “Panic Button” κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Ξεκίνησε από την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 η λειτουργία του προγράμματος “Panic Button” (κουμπί πανικού) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με…

13 λεπτά ago

Πάρκινσον: Η χημική ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου

Ο αριθμός των πασχόντων με νόσο του Πάρκινσον έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά μέχρι…

16 λεπτά ago

Πυροβολισμοί σε σχολείο του Τενεσί – Πληροφορίες για 4 νεκρούς

Συναγερμός σήμανε στο Νάσβιλ της πολιτείας Τενεσί, όταν αστυνομικοί έσπευσαν σε ιδιωτικό σχολείο ύστερα από αναφορές για πυροβολισμούς. Το τηλεοπτικό…

23 λεπτά ago