Σκυλακάκης: Υπέρβαση 1,1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
2
Δεκέμβριος
Back

Σκυλακάκης: Υπέρβαση 1,1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα

«Η σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων τον Σεπτέμβριο του 2021, όπου τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5.012 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.127 εκατ. ευρώ ή 29% έναντι του μηνιαίου στόχου, είναι μια ισχυρή ένδειξη για ταχύτερη του προβλεπόμενου ανάκαμψη το 2021», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των στοιχείων προϋπολογισμού Σεπτεμβρίου.

«Εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση αυτή στους επόμενους μήνες από τα στοιχεία των εσόδων και τις άλλες μακροοικονομικές μεταβλητές, βελτιώνει τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2021 και (ανάλογα με τη σύνθεση των εσόδων) πιθανώς και το 2022», τόνισε.

Υπό εξέταση τα περιθώρια για μέτρα στήριξης

Πηγές του υπ. Οικονομικών εξήγησαν πως αυτό που έχει σημασία είναι η υπέρβαση κατά 1,1 δισ. ευρώ να μην είναι συγκυριακό φαινόμενο και να υπάρχει μία παγιοποίηση. Αυτό φαίνεται και τον Οκτώβριο, αλλά πρέπει να δείξει αν θα παγιωθεί. Για να φανεί μετά τι ανάγκες υπάρχουν από έκτακτα γεγονότα, πως θα πάνε οι δαπάνες εντός του 2021 και μετά, στο τελικό σχέδιο της 2ης Νοεμβρίου, να ληφθούν αποφάσεις για το έλλειμμα και για το ΑΕΠ του 2022 καθώς και για το αν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης, κάτι που θα είναι κεντρική πολιτική απόφαση, όπως ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές έσπευσαν να περιορίσουν τις προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης, λέγοντας πως πρέπει να συγκρατηθεί το πολύ μεγάλο έλλειμμα που έχει ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, εξήγησαν πως είναι σημαντική και η ανάλυση της προέλευσης των εσόδων που θα φανεί έως το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Αν είναι από άμεση ή από έμμεση φορολογία. Εκτιμάται πως προέρχονται από ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων αλλά και από πιο υψηλά κέρδη επιχειρήσεων, με τις πηγές να παραδέχονται πως το ποσό είναι σημαντικό, συνιστά ένδειξη αλλά πρέπει να υπάρχουν πιο πολλά στοιχεία. Επίσης, μπορεί να συνδέονται με τον τουρισμό, αλλά και με αλλαγή συμπεριφοράς των επιχειρήσεων λόγω της χαμηλότερης φορολογίας ή άλλες παραμέτρους.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!