Σκακιέρα ισορροπιών σε ΕΕ κι Ελλάδα το πλαίσιο για την πρώτη κατοικία

Εντατικές διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, ώστε εί δυνατόν να βρεθεί μια πολιτική λύση για το θέμα του νέου πλαισίου για την προστασία για την πρώτη κατοικία. Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, που συμμετέχουν στις τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς,

Τα βασικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα καυτά και με προβολές στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες και γιαυτό το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί από κοντά το τι διαμείβεται. Παράλληλα το Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί και επικοινωνιακά το όλο θέμα ρίχνοντας αφενός το μπαλάκι στους θεσμούς με τις διαρροές για μονομερή νομοθέτηση, αλλά και στρώνοντας ένα πιθανό σενάριο τεχνητής έντασης που μπορεί να φανεί χρήσιμο εφόσον επιλεγεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Επί της ουσίας η διαπραγματευτική θέση της χώρας δεν είναι και η πιο δυνατή καθώς ποντάρει στο κλείσιμο του θέματος, την εκταμίευση της δόσης για να συνεχίσει την προσπάθεια εξόδου στις αγορές. Το μόνο που μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση είναι η διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην φτάσει στα άκρα εν όψει ευρωεκλογών. Γιαυτό ακόμη και ενδεχόμενη μονομερής ενέργειας δε σημαίνει κατ΄ ανάγκη και ρήξη απλά μια κ΄ίνηση στο «σκάκι». Άλλωστε το τελικό κείμενο είναι αυτό που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και μπορεί να έχει μεγάλες αλλαγές με το αρχικό.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε ούτε θα επιλέξουμε την οδό του αιφνιδιασμού για οτιδήποτε. Η στάση μας είναι θεσμική αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστική» αναφέρουν από την κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος με προσπάθεια κατευνασμού τα όσα ανέφερε χτες ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου. «Η επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο είναι κλειδί τόσο για τους πολίτες όσο και για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα» επισημαίνει και καταλήγει: «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες ημέρες, ενόψει του Eurogroup στις 5 Απριλίου.»

Πάντως έχει ενδιαφέρον να φανεί εάν ζητηθεί, όπως προβλέπεται κι έχει γίνει στο παρελθόν, γνωμοδότηση της ΕΚΤ και βέβαια το τι θα πει η Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση βέβαια μπορεί να αγνοήσει παρατηρήσεις όμως κάτι τέτοιο δε θα αποτελέσει καλό σήμα στις αγορές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εκτιμάται ότ τελικά θα βρεθεί λύση. Απαντώντας χτες σε εκπομπή στο action 24 o Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε ρύθμιση για την πρώτη κατοικία σημείωσε: «Πάντα βρίσκεται ένα συμβιβασμός και μια σύνθεση· μας το δείχνει η Ευρώπη το τελευταίο ενάμιση έτος. Και ο Μακρόν υπερέβη τα υπεσχημένα μετά τις κινητοποιήσεις. Συνθέσεις μπορούν να γίνονται και γίνονται.»

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΕΕ, ΠΡΩΤΗ, ΣΚΑΚΙΕΡΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!