συνεχής-η-αύξηση-των-γαλάζιων-σημαιώ-41036
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.05.2017 | 21:25

Συνεχής η αύξηση των “Γαλάζιων Σημαιών” στη χώρα μας

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος παρευρέθηκε στην εκδήλωση για τις βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” ακτές και μαρίνες και δήλωσε σχετικά:

Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο και απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE – Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους.

Στην χώρα μας, το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) του ΥΠΕΝ υποστηρίζει ενεργά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ειδικότερα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συνεργάζεται με το ΥΠΕΝ κάνοντας χρήση των επίσημων δημοσιοποιημένων αποτελεσμάτων του προγράμματος παρακολούθησης της ΕΓΥ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων διαχείρισης των ακτών στο διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAGS”).

Ενδεικτικά, το 2015 βραβεύθηκαν με Γαλάζια Σημαία 395 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες, το 2014 408 ελληνικές ακτές και 10 μαρίνες, το 2013 είχαν κερδίσει το βραβείο 393 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες, ενώ το 2012 394 ακτές και 9 μαρίνες.

Η συνεχής αύξηση των “Γαλάζιων Σημαιών”  στη χώρα μας τεκμηριώθηκε και στην σημερινή εκδήλωση, η οποία είχε επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Ελληνικών ακτών και 12 μαρίνων για το Ελλάδα στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας Η βράβευση με “Γαλάζια Σημαία” 486 2016 κατατάσσει την την περυσινή χρονιά κατείχε την 3η θέση.  Το ΥΠΕΝ χαιρετίζει αυτή την βελτίωση της θέσης της χώρας καθώς απεικονίζει και την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και την αναπτυξιακή της δυνατότητα.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τις βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” ακτές και μαρίνες και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας:

“Η πιστοποιημένη ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της χώρας για βελτίωση και προώθηση του τουριστικού πακέτου που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο που συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση αυτού του στόχου. Ταυτόχρονα, η βελτίωση των παραμέτρων ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό δείκτη παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και προστασίας της βιοποικιλότητας και της υγείας των κολυμβητών.

Εμείς, ως ΥΠΕΝ, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την ποιότητα των ακτών κολύμβησης μέσω του Μητρώου Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, που υπολογίζονται σε περίπου 1400 ακτές σε όλη τη χώρα.

Η συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων είναι μια καλή πρακτική συνεργασίας της κεντρικής διοίκησης με μια ΜΚΟ. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, να την εντείνουμε και εφόσον είναι δυνατό να την επεκτείνουμε με αντίστοιχες δράσεις”.