Συμβιβασμός με σκληρά μέτρα, ρήτρες ακύρωσης και μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους

Η επικοινωνιακή, νομική και πολιτική διαχείριση του νέου πακέτου μέτρων αποτελεί το μείζον θέμα για την κυβέρνηση καθώς όπως φαίνεται η άκαμπτη στάση των δανειστών οδηγεί αναπόφευκτα σε ένα νέο μποναμά φόρων για την τριετία 2018-20 για να ανοίξει ο δρόμος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Έτσι στα 4,4 δισ. μέτρα του 2015, τα 2,45 δις. του 2016 και στα 2,5 δις. του 2017 θα έρθουν να προστεθούν και τα 4,5 δις. της τριετίας 2018 – 2020φτάνοντας το «φορο – λογαριασμό» στα 13,85 δις. στην εξαετία 2015 – 2020. Αυτό έρχεται να «κουμπώσει» σε ένα εθνικό εισόδημα της τάξης των 175 δισεκ αλλά και σε ένα λογαριασμό χαμένων εισοδημάτων από τα τα δύο προηγούμενα μνημόνια συνολικού ύψους 170 δισ. σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

Έτσι στο τραπέζι του Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να τεθεί μια σειρά από θέματα όπως η σημαντική μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με την επιτάχυνση εντάξεων περιουσιακών στοιχείων στο νέο Υπερταμείο, η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, οι αλλαγές στα εργασιακά και την αγορά ενέργειας.

Σε αυτά θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα αποδοχής για την Αθήνα που ξέρει ότι και πάλι θα κληθεί να υποβληθεί σε ένα νέο κοινοβουλευτικό crash test ώστε να πετύχει την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ αλλά και τη λήψη απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το Eurogroup, άμεσα. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό καθώς θα μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα προς του βουλευτές της και το εσωτερικό μέτωπο ότι πετυχαίνει άλλο ένα βήμα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και προσέγγισης του στόχου των QE.

Το «χρυσωμένο χάπι»

Η φόρμουλα, όπως είχε γράψει ήδη πριν από τις γιορτές το Reporter.gr, μεταφέροντας πληροφορίες πηγών με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, είναι να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός ακύρωσης των μέτρων που θα ψηφιστούν εφόσον η δημοσιονομική πορεία είναι σε ράγες. Έτσι χρυσώνεται το χάπι των μέτρων…αλλά δημιουργούνται νομικά ζητήματα (συνταγματικότητα) για την πρόωρη νομοθέτηση τα οποία θα πρέπει να λυθούν (ενδεχόμενη σαλαμοποίηση των δόσεων και σταδιακή νομοθέτηση ίσως είναι η λύση).

Με αυτόν, όμως, τον τρόπο, έστω και με νομικά προβλήματα (δεν είναι και η πρώτη φορά) φαίνεται να επιτυγχάνεται και η συμφωνία μεταξύ των Θεσμών μεταξύ τους, δηλαδή η άμβλυνση της κόντρας Κομισιόν και ΔΝΤ για τη μεθοδολογία και τα στοιχεία του Ταμείου. Παράλληλα με προώθηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δίνεται και ένα «αντίδωρο» στην Αθήνα που θα πρέπει να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα ύψους περίπου 4,2 δισ ευρώ κάτι που και η Κομισιόν και το Παρίσι στηρίζουν.

Πάντως οι πολίτες θα πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να ετοιμαστούν για νέα πιθαναά δωράκια της εφορίας, καθώς το σενάριο για μείωσης της έκπτωσης φόρου στα 1.000 ευρώ, μπορεί να εξασφαλίσει για τα κρατικό ταμείο περίπου 3 δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει όμως ότι το αφορολόγητο θα πέσει από τις 8.636 ευρώ στις 4.545 ευρώ, άρα θα φορολογηθούν ακόμα και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ! Όσον αφορά στο υπόλοιπο “κενό”, οι τεχνοκράτες ζητάνε να καλυφθεί από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, με “ψαλίδισμα” ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Κι όλα αυτά για να μη χάσει η Ελλάδα το τραίνο για το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ, ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!