ΣΕΒ: Υπερτροφικό και αναποτελεσματικό το δημόσιο

Παρά τη λιτότητα και την ύφεση, το κράτος εξακολουθεί να είναι υπερτροφικό και αναποτελεσματικό, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αξιώνοντας τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στις λειτουργίες του κράτους.

Όπως εξηγεί, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν το 2015 σε 55,4% του ΑΕΠ (έναντι 54,1% στην Ε.Ε.), ενώ με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν το 44% του ΑΕΠ. Μόνο η Δανία και η Φινλανδία είχαν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, αν και πολύ πιο αποτελεσματικές από την Ελλάδα, σπεύδει να προσθέσει.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες, οι οποίες είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και μπορούν να αναλαμβάνονται και από τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώθηκαν σε 12% του ΑΕΠ (έναντι 15% στην Ε.Ε.). Κατά τον ΣΕΒ, οι αγκυλώσεις του παρελθόντος που κρατούσαν τον ιδιωτικό τομέα μακριά από αυτές τις λειτουργίες του κράτους, είναι πλέον καιρός να εκλείψουν και να δώσουν χώρο στην παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών με την αποτελεσματικότητα που κατά τεκμήριο, χαρακτηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΕΒ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!