σε-θετική-ρότα-η-εισπραξιμότητα-φόρων-1056389
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.08.2022 | 10:15

Σε θετική ρότα η εισπραξιμότητα φόρων – “Βάθρο” για τις ενεργειακές επιδοτήσεις

Συγκρατημένα αισιόδοξο είναι το κλίμα στο Υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εισπραξιμότητας των φόρων που σε ένα μεγάλο βαθμό, μαζί με τον τουρισμό, θα κρίνει και το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί, για να διασφαλιστούν οι απαραίτητες επιδοτήσεις στην ενέργεια και βέβαια τα όποια νέα αναχώματα στην ακρίβεια.

Πάντως, στην Οδό Νίκης ξέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις,  αλλά και ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από τα νοικοκυριά, που ίσως επηρεάσουν τη φοροδοτική ικανότητα και γιαυτό προς ώρας είναι συγκρατημένοι.

Ωστόσο βλέποντας τη μέχρι τώρα πορεία της εισπραξιμότητας των φόρων εκτιμούν ότι η κουλτούρα πληρωμών δεν έχει διαταραχθεί παρά τα ενεργειακά βάρη και την καθημερινότητα της ακρίβειας.

Όπως μάλιστα αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών τόσο ο φόρος εισοδήματος,  ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και η πορεία αποπληρωμών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής πηγαίνουν πολύ καλά  δίνοντας νέα ώθηση  στα κρατικά έσοδα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την αποπληρωμή των  επιστρεπτέων προκαταβολών με βάση πηγές του οικονομικού επιτελείου, έχουν επιστραφεί, ήδη, πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ  με  περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες  να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 15%.

Συγκεκριμένα, μετά την πληρωμή  της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έληξε  στις 29 Ιούλιου, 203.235 ΑΦΜ  προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να έχουν έκπτωση 15% .Εξ΄αυτών :

–          156.000 κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ

–          52.000  ποσά 500-1.000 ευρώ ευρώ

–          8   ποσά από 200.000 -300.000  ευρώ

Τα στοιχεία για ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος

Σε καλή ρότα κινούνται και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος. Έτσι ήδη ο μισός ΕΝΦΙΑ  που βεβαιώθηκε φέτος έχει καταλήξει στα δημόσια ταμεία ενώ έχει εισπραχθεί και το  50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα φέρνουν συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς βέβαια έρχεται κι ένα τετράμηνο “φωτιά” με μεγάλες φορολογικές κι όχι μόνο υποχρεώσεις που θα κρίνει τον τελικό λογαριασμό. Ωστόσο προς ώρας:

-Στο φόρο εισοδήματος σχεδον το 50% των βεβαιωμένων ποσών φυσικών προσώπων έχουν μπει στο κρατικό ταμείο εισπράξει το κράτος. Συγκεκριμένα, από  2,258 δις  ευρώ που βεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει   1.046 δις. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, από 2,1 δις φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων  που έχει βεβαιωθεί, έχουν πληρωθεί ήδη τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

-Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στα κρατικά ταμεία έχει πληρωθεί  ήδη 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από από το μισό βεβαιωμένο ποσό έχει εισπραχθεί μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

Ψηφιακές πληρωμές

Επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό διασφαλίζονται κι από την ανάπτυξη των ψηφιακών πληρωμών, που μετά τα capital controls και την πανδημία πλέον είναι μέρος της καθημερινότητας. Έτσι, λοιπόν, κλείνουν “παράθυρα” φοροκλοπής (ΦΠΑ) και φοροδιαφυγής. Μάλιστα με βάση τις εκτιμήσεις  του Υπουργείου Οικονομικών να προβλέπουν πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ  μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη, δε, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, φέτος, θα σπασουν νέο ρεκορ, ξεπερνώντας τα 60 δισεκ. ευρώ από τα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και τα 44  δισ. ευρώ το 2019.  Μονο τον Ιούνιο οι συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 36%  με την αξία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνάει ήδη  τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα που υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στο ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα   καταλαμβάνουν το 30%-40% των συνολικών. Απότοκο της κουλτούρας που άφησαν τα μνημόνια και η πανδημία εκτοξεύτηκαν σταδιακά. Τον Ιανουάριο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώθηκαν στο     17,6% τον Ιανουάριο,στο 30% τον Φεβρουάριο,   39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο και   36,5% τον Μάιο .

Στο φόντο αυτό, συνεπώς, το οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσει τις δυνατότητες και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν για νέα μέτρα – “αναχώματα” στην ακρίβεια αλλά και την πορεία και το ύψος των ενεργειακών επιδοτήσεων. Οι όποιες αποφάσεις βέβαια θα “κλειδώσουν” εν όψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές του φθινοπώρου και αναμένεται να περιλάβουν δράσεις, πέρα από την ενέργεια, για τους ευάλωτους και την παραγωγή.

Γιώργος Αλεξάκης