Σε θετική ρότα η αξιολόγηση  – Στοιχήματα η ανάπτυξη και τα κόκκινα δάνεια

Σε συμφωνία για μια σειρά θεμάτων της 5ης αξιολόγησης έχουν καταλήξει θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές της Αθήνας εν όψει της δημοσιοποίησης της σχετικής έκθεσης την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από το υπ. Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε την ευκαιρία να εισπρά συνάντησε καλό κλίμα στις επαφές του με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους των θεσμών στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης υπάρχει και η σχετική συζχήτης που θα γίνει στο Euro Working Group (EWG) της 5ης Μαρτίου. Εκεί ια φανεί εν όψει του Eurogroup του Μαρτίου εάν θα υπάρξει πρόοδος στο αίτημα της Αθήνας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Όπως πάντως διαφαίνεται το αίτημα για εξαίρεση δαπανών ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος θα έχει θετική αποδοχή.
Στο μεταξύ η Αθήνα ποντάρει και στο αναπτυξιακό πεδίο. Με παρουσία υπουργών σε εκδηλώσεις παρουσίασης επενδυτικών σχεδίων (Κ. Χατζηδάκης στην ανακοίνωση επένδυσης σε ΑΠΕ των ΕΛΠΕ, Άδ. Γεωργιάδης σε επενδυτικά βραβεία χτες βράδυ κτλ) αλλά και με τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού  Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, όπου η Επιτροπή των Σοφών, με επικεφαλής το Νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη, θα ξεδιπλώσει το προσχέδιο του Αναπτυξιακού Προτύπου για τη χώρα, η κυβέρνηση θέλει να δώσει και ενώπιον των θεσμών διαπθστευτήρια ότι υπάρχει σαφές σχέδιο τόνωσης του ΑΕΠ. Επίσης αυτήν την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο πλαίσιο αυτό Πρωθυπουργός σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής του στον Κόλπο, θα έχει επαφές με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Η συμμετοχή των ΗΑΕ μάλιστα είναι σε υψηλό επίπεδο, καθώς, εκτός από τον Υπουργό Επικρατείας Sultan Al Jaber, στο Forum θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Abu Dhabi Fund for Development (ADFD), Mohamed Saif Al Suwaidi, τα ανώτερα στελέχη της Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Hamad Al Dhaheri και Saif Al Mashghoni, ο επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Mubadala Investment Company, Khalid Al Rashdi, o πρόεδρος των ομίλων ανάπτυξης ακινήτων Emaar και Eagle Hills, Mohammed Al Abbar, ο επικεφαλής του Abu Dhabi Investment Council Ahmed Al Muhairi, ο οικονομικός διευθυντής του Khalifa Fund (με επίκεντρο τις MμΕ) Marwan Al Suwaidi, ο επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου First Abu Dhabi Bank, Karim Karoui και ο αντιπρόεδρος της Mubadala Petroleum, Adnan Omar Bu Futeem. Επίσης θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού, ενώ παρόντα θα είναι και κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.
Επιπλέον την Πέμπτη σε ειδική Σύνοδο Κορυφής, μπαίνουν οι βασικοί άξονες για το νέο ΕΣΠΑ, δηλαδή τα χρήματα από την ΕΕ που θα λάβει  η Ελλάδα για τα επόμενα 7 έτη,. Στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση της Επιτροπής αναλογούσαν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία. Με την συμβιβαστική πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το συνολικό ποσό θα είναι ελαφρώς μικρότερο.
Εν των μεταξύ θα πρέπει εντός της εβδομάδας να προχωρήσει η αξιολόγηση των στοιχείων διαχείρισης των κόκκινων δανείων που αποτελεί και  το κλειδί για την επόμενη αξιολόγηση. Ήδη ο Χ. Σταϊκούρας έχει ζητήσει από τις τράπεζες σχετικά δεδομένα μέχρι την Παρασκευή για τις ρυθμίσεις δανείων εκτός πλατφόρμας.
Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΔΑΝΕΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΘΕΤΙΚΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!