σε-έως-24-δόσεις-η-πάγια-ρύθμιση-των-οφει-967317
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.11.2022 | 09:16

Σε έως 24 δόσεις η πάγια ρύθμιση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Με διάταξη του νομοσχεδίου αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών παύει υφ’ όρον για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση, ενώ μέχρι τώρα αναστελλόταν.

Επίσης, μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο EΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Εάν η απαίτηση του ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί ή η βεβαιωμένη απαίτηση δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε οι οφειλές παραγράφονται. Μάλιστα, οι οφειλές που δημιουργούνται από το 2026 και μετά θα παραγράφονται στα 5 χρόνια, ώστε οι χρόνοι παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών να προσεγγίζουν αυτές των φορολογικών.

Προσοχή όμως: Η παραγραφή θα διακόπτεται όταν ο ΕΦΚΑ (ή το ΚΕΑΟ) ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή/κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση ή λάβει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής βεβαίωσης, κατάσχεση, πλειστηριασμός κ.λπ.).

Παράλληλα, προβλέπεται ότι για οφειλές εργοδοτών της περιόδου 2006-2011, που έχουν βάσει της νέας διάταξης παραγραφεί, οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Προβλέπεται επίσης η μείωση στη 10ετία, από 20ετία, του χρόνου που έχει στη διάθεσή του ο E-ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Επίσης, το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων –που ίσως υπερβεί το 7,5%– θα διαμορφωθεί από τα στοιχεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού που βρίσκονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά, κι ενώ τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η μείωση των 3 μονάδων του 2021 μονιμοποιείται.

Την ίδια στιγμή, καταργείται η ειδική εισφορά 1% για τους ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ. Με τη διάταξη αυτή δεν επηρεάζονται τα σχετικά εφάπαξ, ενώ αυξάνονται κατά 1% οι καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.