Σχέδιο αναβίωσης των 120 δόσεων για κορωνοϊόπληκτους

«Υπάρχει πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζω και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε οφειλές που δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα του lock down λόγω των αρνητικών επιπτώσεων.
Το αξιολογούμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.» Αυτό ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο real fm παραπέμποντας ουσιαστικά σε μια προσπάθεια να λυθεί το θέμα με τη συσσώρευση λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης ενός μεγάλου ποσού απλήρωτων φόρων και εισφορών σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, που ανεστάλησαν ως τον Οκτώβριο, λόγω του lock down από το Μάρτιο ως και τον Ιούνιο, «παγώσουν» ως το τέλος Απριλίου του 2021 κι από εκεί και πέρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορούν να επιλέξουν αν θα εξοφλήσουν άτοκα αυτές τις οφειλές σε 12 μήνες ή έντοκα με επιτόκιο 2,5% σε ορίζοντα 24 μηνών.
Όπως φαίνεται όμως η ρύθμιση αυτή διαμορφώνει ένα «βουνό» υποχρεώσεων ανά μήνα για τους φορολογουμένους όταν εκκινήσουν και πάλι να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους. Γιαυτό και όπως φάνηκε από όσα είπε ο κ. Σταίκούρας εξετάζεται μια πιο γενναία ρύθμιση από μια τυχόν ειδική μνεία για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται να επανέλθουν οι ρυθμίσεις των 100 ή των 120 δόσεων, για όσους τις έχασαν τους προηγούμενους μήνες, λόγω ανωτέρας βίας, δηλαδή της πανδημίας.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σε υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί σχετικά σύντομα θα προσδιορίζεται το πώς πιστοποιείται η υπαγωγή στη ρύθμιση του πληγέντα λόγω ανωτέρας βίας. Πιθανόν η μεγάλη πτώση του τζίρου ή η αναστολή σύμβασης εργασίας ή η απασχόληση σε πληττόμενη επιχείρηση, μπορούν να λειτουργήσουν ως κριτήρια αναβίωσης των χαμένων ρυθμίσεων κι έτσι πολλοί να γλιτώσουν από οφειλές- μαμούθ, γεμάτες με προσαυξήσεις που αν και «κουρεύτηκαν» όταν οι εν λόγω φορολογούμενοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων , μετά επανήλθαν σε ένα καιάδα οφειλών λόγω πανδημίας.
Γιώργος Αλεξάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, 120 ΔΟΣΕΙΣ, ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!