σαρακοστιανή-η-έκθεση-του-δντ-88740
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.03.2019 | 11:34

«Σαρακοστιανή» η έκθεση του ΔΝΤ

Επί τάπητος βρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου η πρώτη Έκθεση του Ταμείου μετά το μνημόνιο. Η Έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας κι αναμένεται να θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανειλημμένες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελληνικής πλευράς.

Κόκκινα δάνεια, προστασία της πρώτης κατοικίας, μείωση στο αφορολόγητο, καταβολές στα ληξιπρόθεσμα χρέη και εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ενέργειας, φαίνεται να περιλαμβάνονται στο μενού της Έκθεσης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες αναμένεται να είναι οι όποιες παρατηρήσεις σε ήπιους τόνους, σε ¨σαρακοστιανό κλίμα», κάτι που δεν μπορεί παρά να συνδεθεί και με το ρόλο που παίζουν εσχάτως οι ΗΠΑ στην ελληνική υπόθεση, αλλά και στο ότι η απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελληνική «τραγωδία» είναι πλέον γεγονός.

Πάντως το Ταμείο αναμένεται και πάλι να θέσει μια σειρά από ζητήματα, «αγαπημένα» όπως αυτό των τραπεζών και του αφορολόγητου. Πιο συγκεκριμένα θα κάνει αναφορές για το πώς επηρεάζονται οι ισολογισμοί των τραπεζών από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και στην ανάγκη για μειωμένο αφορολόγητο από την 1η Ιανουαρίου του 2020 προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν συνακόλουθα οι φόροι. Δε θα λείπουν και οι συστάσεις για ενδεχόμενους κινδύνους από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ( δώρα και επιδόματα στο Δημόσιο), τις αυξημένες προεκλογικές παροχές και για τα εσωτερικά ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους.

Σημειώνεται ότι πλέον το Ταμείο δεν έχει κάποιου είδους χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα (αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία ποσά που εκταμίευσε ήταν το καλοκαίρι του 2014), ενώ ήδη δρομολογείται, μετά τις εκδόσεις ομολόγων, και η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Ταμείου που φτάνουν τα 5 δισ., που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,9% έως 5,3%).

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών την επομένη του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας θα μπει μπρος το σχέδιο «αξιοποίησης» των χρημάτων (περίπου 5 δισεκ. ευρώ) από τις δυο φετινές εκδόσεις ομολόγων (5ετές, 10ετές). Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι το «σβήσιμο» των ακριβών δανείων (ΔΝΤ, ΕΚΤ) και έτσι να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των αναγκών ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, κάτι που συνδέεται και με τους στόχους για τα πλεονάσματα. Σημειώνεται ότι η χώρα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ για το 2019 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 τα 2,2 δισ. ευρώ.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης