Categories: Οικονομία

Ρυθμίσεις δανείων μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού

Στο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν μέσα από την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατά τους επόμενους 5 – 6 μήνες, τόνισε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αναχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα, για να αποκαταστήσουν το λόγο δανείων προς καταθέσεις. «Η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η πίστωση βρίσκεται χαμηλά, πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά όλοι για να ‘καθαρίσουμε’ την οικονομία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ύψος του ιδιωτικού χρέους που υπάρχει στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι υψηλό σε ό,τι αφορά το μέγεθός του. Αν το συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες χώρες σε ποσοστό του ΑΕΠ, είναι κάτω από το μέσο όρο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνειά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ βαριά, διότι υπήρχε μία μακρά ύφεση στην οικονομία μας και λόγω και της πολιτικά κακής διαχείρισης του χρέους.

Το σύνολο αυτού του χρέους ήταν γύρω στο 66% το 2017, στο 63% σήμερα, δηλαδή το ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι υπερήμερο. Διευκρίνισε πως «έχουμε φορολογικές αρχές που έχουν μεγάλο χρέος και έχουμε χρέος στις τράπεζες». Ήταν πολύ σημαντικό να βγάλουμε τα NPL από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα NPL, δυστυχώς, παραμένουν εντός της οικονομίας, απλά μετακινούνται από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο των servicers, των εταιρειών εξυπηρέτησης, δηλαδή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί επί της ουσίας. Από τον Απρίλιο, είπε, έχουμε σημαντική εισροή νέων αιτημάτων και ολοκλήρωση αιτημάτων. Μηνιαία βλέπουμε μικρή πρόοδο, τόνισε, αλλά συνεχίζουμε τις αναδιαρθρώσεις. «Τους επόμενους 5-6 μήνες, ελπίζουμε να φτάσουμε το 1 δισ. των δανείων με συμβιβασμό». Αυτή τη στιγμή, «έχουμε 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε κάποια ρύθμιση».

Παράλληλα ανέφερε ότι «αλλάξαμε την κουλτούρα αφερεγγυότητας» όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους.

Από πλευράς του, ο Ελευθέριος Κρητικός, πρώην υποδιοικητής του EΦΚΑ και μέλος ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μίλησε για κάτι που δεν είναι πλέον ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», αλλά ένα «τέρας στο δωμάτιο» – το πώς δηλαδή «αυτά τα ιδρύματα μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχουν πλέον εύκολα χρήματα, αλλά υψηλά επιτόκια και θα έχουμε μία οικονομική επιβράδυνση. Θα δημιουργήσει ανάγκη για προσαρμογή σε ένα οικονομικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, μετά την πανδημία και τον πόλεμο».

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, ο Αϊντάν Ουίλιαμς, πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιρλανδίας (NAMA), ο Ξαβιέ Τόρες Ριέσκο, πρόεδρος της Sareb της Ισπανίας και ο Στέφανο Καπιέλο, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιταλίας (AMCO).

Θ.Παπ./ΑΠΕ

Comments are closed.


Recent Posts

Αρναούτογλου: Συννεφιασμένο το Σάββατο – Ο καιρός των επόμενων ημερών

Πολλά σύννεφα αλλά και αρκετά ανοίγματα θα έχει ο καιρός το Σάββατο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου. Πιο συγκεκριμένα, …

22 δευτερόλεπτα ago

Γιάννης Στρατάκης: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου

Την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Στρατάκη καταδίκασαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, οι Μάριος Κάτσης και Αναστασία Γκαρά, εξέφρασαν την…

15 λεπτά ago

«Η ΕΡΤ γ@@@» – Επική αντίδραση πολίτη, άφωνη η δημοσιογράφος

Ένα... επικό στιγμιότυπο στον αέρα της ΕΡΤ έγινε χθες. Η ρεπόρτερ της εκπομπής, βρέθηκε στο Σύνταγμα για να καλύψει το…

22 λεπτά ago

Χαλκιδική: Χωρίς τις αισθήσεις o άνδρας που καταπλακώθηκε από δέντρο

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας που καταπλακώθηκε από δέντρο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδικότερα,…

32 λεπτά ago

FIFA: Ανέβασε βίντεο -απάντηση για το δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας

Με βίντεο που ανέβασε στο λογαριασμό της, εξηγεί την απόφαση που πήραν οι διαιτητές. Η τεχνολογία δείχνει ότι η μπάλα…

34 λεπτά ago

ΕΕ: “Σφραγίδα” στο πλαφόν στα 60 δολ. το βαρέλι για το ρώσικο πετρέλαιο

Η Πολωνία αποδέχθηκε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο…

38 λεπτά ago