πτωχευτικός-πυρ-από-κοινωνικούς-φορε-786528
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.10.2020 | 11:06

Πτωχευτικός: Πυρ από κοινωνικούς φορείς – Βλέπουν “συγκέντρωση” περιουσιών

Έντονη κριτική ασκούν πολλοί κοινωνικοί φορείς, πέρα από την αντιπολίτευση για το νέο Πτωχευτικό  Κώδικα που θα τεθεί σε εφαρμογή  από το νέο έτος.

Η κεντρική ιδέα της κριτικής παραπέμπει σε μια φόρμουλα που κυρίως είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των τραπεζών, κάτι που όμως ήταν κι ένα από τα σημεία που οι θεσμοί έκριναν ως θετικό και έδωσαν το πράσινο φως.

Τι ζητήματα θέτουν οι φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση

Ένα από τα ζητήματα  που θέτουν οι φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση ήταν ότι στην πράξη  οι Τράπεζες θα διαμορφώνουν την αξία των ακινήτων του οφειλέτη που οδηγείται  σε πτώχευση. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η τιμή της πρώτης προσφοράς προσδιορίζεται από δύο  πιστοποιημένους εκτιμητές οι οποίοι  όμως προσλαμβάνονται από τον σύνδικο που  διορίζεται από το Δικαστήριο μετά από αίτηση της πλειοψηφίας των πιστωτών που για το σύνολο των οφειλετών είναι οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι για την επιλογή της διαδικασίας εκποίησης και για τον προσδιορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς, ο σύνδικος προσλαμβάνει δύο πιστοποιημένους εκτιμητές της παρ. Γ του ν. 4152/2013. Η τιμή πρώτης προσφοράς τίθεται ως ίση με τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών του πρώτου εδαφίου της παρούσας.

Ωστόσο το πιο  οδυνηρό για τους υποψηφίους προς πτώχευση με περιουσιακά  στοιχεία είναι ότι δεν υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στη δικαιοσύνη «Δεν επιτρέπεται ανακοπή ή άλλο ένδικο μέσο ή βοήθημα κατά του προσδιορισμού της τιμής πρώτης προσφοράς» αναφέρεται  χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με τον αντίλογο που θέτει επί τάπητος το Υπ. Οικονομικών αναφέρεται ότι στην τελική τιμή του ακινήτου θα παρεμβαίνει αλγόριθμος στη διαμόρφωση της αξίας του ακινήτου που πατάει και στις τιμές που θα έχει ορίσει το Δημόσιο με τη διαδικασία διαμόρφωσης των νέων αντικειμενικών αξιών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για κινδύνους λουκέτων σε 250.000 επιχειρήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών  κ Ιωάννης  Χατζηθεοδοσίου  εφόσον ο Πτωχευτικός Κώδικας ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με τη σημερινή του μορφή την επομένη.

Όπως αναφέρει το ύψος των χρεών που έχει τεθεί προς πτώχευση  είναι οι 30.000  ευρώ , σημειώνοντας ότι έχει υποβάλλει αίτημα το κατώφλι των χρεών να ανέλθει άνω των 150.000  ευρώ  διότι η αρχική διάταξη πιάνει σχεδόν όλες τις ατομικές επιχειρήσεις.

Ακόμη θεωρεί  αναγκαίο  να προστατευθεί η πρώτη κατοικία του οφειλέτη διότι  η πλειοψηφία των επιχειρήσεων  έλαβε τραπεζικό δανεισμό βάζοντας ως εγγύηση το σπίτι του.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο νομοθέτης θα πρέπει να αλλάξει  το εισόδημα επιβίωσης που οδηγούνται σε πτώχευση από τα  540 ευρώ  το μήνα  να ανέλθει σε 1000 ευρώ το μήνα για να επιβιώσει.   .

Γ. Καββαθάς: Συνδυάστε Πισσαρίδη και Πτωχευτικό και θα δείτε την εθνοκάθαρση των μικρών

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ΓΣΕΒΕΕ που κρούει το κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των επιχειρήσεων με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς θα υπάρξει μια νέα φάση συγκέντρωσης στα χέρια λίγων του επιχειρείν  σε βάρος της μικρής, οικογενειακής επιχείρησης που σε συνδυασμό με την αφαίρεση περιουσίας από νοικοκυριά λόγω πτώχευσης θα οδηγήσει σε κοινωνικά αδιέξοδα.

Μιλώντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στο Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο. τόνισε ότι το νέο καθεστώς fast track πτωχευτικών διαδικασιών αφορά 81% των επιχειρήσεων της χώρας, με ηλεκτρονική κατάθεση των εγγράφων χωρίς φυσική προστασία, κατά συνέπεια «αντιλαμβάνεστε σε τι κίνδυνο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το νέο νομοσχέδιο».

Δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο που μπορεί να αποκρούσει αυτόν που οδηγεί τον επιχειρηματία στην πτώχευση, ενώ ο πτωχευμένος συνεχίζει να έχει υποχρεώσεις για τα εισοδήματα που θα αποκτήσει στο μέλλον, για ποσά που υπερβαίνουν τα 540 ευρώ τον μήνα.

Πώς μπορεί να ζήσει κάποιος με 540 ευρώ, αναρωτήθηκε, είναι τεράστια η απόσταση από το ακατάσχετο των 1.250 το οποίο προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Προσωπική μου άποψη, συνέχισε ο κ. Καββαθάς, «είναι ότι είναι οι τράπεζες αυτές που πραγματικά καθορίσαν τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα».

Τι ανέφερε σχετικά με τις κατοικίες

Αναφερόμενος ειδικά στις κατοικίες, ο ίδιος σημείωσε ότι «για το σύνολο της κοινωνίας, με το τυράκι της παραμονής στο ακίνητο για 12 χρόνια με ενοίκιο -που δεν καθορίζεται αλλά θα το καθορίσει ο φορέας εκμετάλλευσης των ακινήτων, δίνεται η ψευδαίσθησή στον οφειλέτη ότι δεν χάνει το σπίτι του. Αλλά την επομένη του πλειστηριασμού δεν θα είναι δικό του και δεν υπάρχει περίπτωση μετά την κήρυξή του σε πτώχευση να μαζέψει σε 12 χρόνια την αντικειμενική ή εμπορική αξία του ακινήτου».

«Αν συνδυάσω την Ενδιάμεση Έκθεση Πισσαρίδη και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, νομίζω ότι εργαλειοποιείται η κρίση της πανδημίας για βίαιη μετακίνηση πλούτου, για συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε λίγους και ισχυρούς. Είναι σαφές ότι εάν υιοθετηθούν, πάμε σε εθνοκάθαρση σε επίπεδο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις με ως 9 άτομα προσωπικό έχουν το 57% της απασχόλησης στην χώρα. Και πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις», όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Η παρέμβαση Αχτσιόγλου

«Με το νομοσχέδιο της ΝΔ πτωχεύουν όλοι, όχι μόνο οι επιχειρήσεις όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα πτωχεύει ένας μισθωτός και ένα νοικοκυριό όπως μία επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι ο πτωχευμένος χάνει τα πάντα, ό,τι έχει και δεν έχει τη στιγμή που πτωχεύει και από την επόμενη μέρα οφείλει να δίνει ό,τι βγάζει που ξεπερνά τα 600 ευρώ, για περισσότερα από τρία χρόνια», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ1.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «δίνει προτεραιότητα στην πτώχευση και στη ρευστοποίηση των περιουσιών των νοικοκυριών για να ικανοποιούνται οι πιστωτές», την στιγμή, μάλιστα, που «λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, τα ευρωπαϊκά κράτη αναστέλλουν οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «το νομοσχέδιο διαπνέεται από τη σκοπιά των τραπεζών», χωρίς «καμία πρόνοια για τους πολίτες και τα νοικοκυριά», τους οποίους αντιμετωπίζει ως «στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι ως ανθρώπους που βρέθηκαν σε αντικειμενικές δυσκολίες και απέκτησαν πρόβλημα χρεών», επίσης «η πρόληψη που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει, για να γίνουν ρυθμίσεις, είναι η εξής: μόνο η τράπεζα, αν θέλει, κάνει όποια πρόταση θέλει στον οφειλέτη και του λέει ή θα πάρεις αυτό ή θα πας να πτωχεύσεις».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ότι «πρόκειται για έναν πτωχευτικό κώδικα ο οποίος δεν ακολούθησε τη διαδικασία των κωδίκων, κατά παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών της Βουλής», ενώ σε ό,τι αφορά την «τάχα απαλλαγή» που δίνει η κυβέρνηση από τα χρέη, επισήμανε ότι αυτή «υφίσταται ήδη» και σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Για την πρώτη κατοικία υπογράμμισε ότι «με το νομοσχέδιο της ΝΔ κανένας, ούτε ο πλέον ευάλωτος, δεν διατηρεί την ιδιοκτησία του σπιτιού. Δεν θα υπάρχει πια καμία προστασία της πρώτης κατοικίας για κανέναν» και υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παράτεινε το νόμο Κατσέλη προσθέτοντας και τα χρέη των νοικοκυριών προς το δημόσιο» και στη συνέχεια έφερε «έναν νέο νόμο ο οποίος προστάτευε επίσης την πρώτη κατοικία».

«Το πτωχευτικό καθιερώνει την πτώχευση του φυσικού προσώπου»

Επίσης όπως ανέφερε Στο Κοκκινο ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας αναφερόμενος στις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα  καθιερώνεται η πτώχευση του φυσικού προσώπου για οφειλές, με στόχο την ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας για την αποπληρωμή των οφειλών, κάτι που όπως τόνισε δείχνει τους πραγματικούς εμπνευστές του νομοσχέδιου, δηλαδή τις ιδίες τις τράπεζες.

Ο κ. Τεμπονέρας θεωρεί δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας προσβάλει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και επομένως θα προκαλέσει προσφυγές, τόνισε όμως ότι αυτές είναι χρονοβόρες διαδικασίες κα κινδυνεύουμε να δούμε πολύ κόσμο το επόμενο διάστημα ο οποίος θα χάσει τα σπίτια του.

Πηγή: Γιώργος Αλεξάκης, Reporter.gr