Προϋπολογισμός 2019: Ελαφρύνσεις 1,25 δισ. ευρω -Το πακέτο θετικών μέτρων και μερίσματος

Ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,245 δισ. ευρώ, προβλέπει το προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη στη Βουλή.

 Στα βασικά του μεγέθη, ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 0,8% ενώ τονίζεται ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, για το 2019 δεν προβλέπεται η λήψη νέων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων.

Αντιθέτως, θα εφαρμοστούν διορθωτικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις με σχετικά επεκτατικό χαρακτήρα, συνολικού ύψους 1.245 εκατ. ευρώ

Στα βασικά μεγέθη, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθουν σε 53.806 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 190 εκατ. σε σχέση με το 2018 και κατά 392 εκατ. σε σχέση με το στόχο του ΜΠΔΣ.

Επίσης προβλέπεται απόδοση μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Εκτιμάται ότι θα δοθούν στο μέρισμα 885 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τα θετικά μέτρα μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, μείωσης της φορολογίας μερισμάτων και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% σε βάθος τετραετίας (μια ποσοστιαία μονάδα το χρόνο).

Προβλέπει ακόμα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, την εισαγωγή νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, την ενίσχυση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι θετικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις γίνονται, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και χωρίς την εφαρμογή των αντιμέτρων που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο, με εξαίρεση τα οικογενειακά επιδόματα, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018.

 

Τα βασικά μεγέθη

Η έκθεση αποκαλύπτει επί της ουσίας τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, σύμφωνα με τα οποία:

• Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Euro2day.gr για πρωτογενές πλεόνασμα «κοντά στο 4%». Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 7,383 δισ. ευρώ, με τον δημοσιονομικό χώρο στα 885 εκατ. ευρώ.

• Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός του 2019 περιορίζει το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 6,750 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα υλοποιηθούν εξισορροπητικές παρεμβάσεις 300 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ υπάρχει και επιπλέον μείωση 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο. «Το γεγονός αυτό, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην έλλειψη ώριμων προς ένταξη προγραμμάτων για έργα υποδομής, δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με το αναπτυξιακό αντίκρισμα του τρόπου διάθεσης του δημοσιονομικού χώρου», σημειώνει το δημοσιονομικό συμβούλιο.

 Εισηγητική_Εισαγωγική Επιστολή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!