Πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στην Κρήτη

  • Απο stergios
  • 26 Ιανουαρίου 2019 - 10:27
  • Comments Off

Σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού πραγματοποιούνται από πλευράς Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, με τον ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης) να προωθεί την ίδρυση ελαιο-μουσείων και την αναγνώριση και ανάπλαση μνημειακών ελαιοδέντρων.

Στόχος εδώ και χρόνια του ΣΕΔΗΚ, σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο και πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, Νίκο Μιχελάκη, είναι τα ελαιομουσεία να αποτελέσουν αξιοθέατα διαφύλαξης της ελαιοκομικής κληρονομίας αλλά και προσέλκυσης τουριστών στην ενδοχώρα. Τον περασμένο χρόνο, ο ΣΕΔΗΚ, σε συνεργασία με τον δήμο Πλατανιά Χανίων οργάνωσε και σχετική ημερίδα για ενημέρωση τουριστικών επιχειρήσεων και του κοινού, με επισκέψεις στην «Υψωμένη Ελιά» και το μουσείο Λαδιού Βατολάκκου Χανίων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, «με φροντίδα των δήμων Πλατανιά και Ιεράπετρας, οι μνημειακές ελιές Βουβών και Καββουσίου όπως και το μουσείο ελιάς Βουβών, δέχονται ήδη δεκάδες χιλιάδες επικύψεις ξένων και Ελλήνων τουριστών ετησίως, όπως και από την άλλη πλευρά ενεργά ελαιοτριβεία στην Ανώσκελη και Νεάπολη Λασιθίου, με κατάλληλες προσαρμογές δέχονται ήδη επισκέψεις χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο».

Ο σύνδεσμος των ελαιοκομικών δήμων της Κρήτης, έχει αναπτύξη σοβαρή και ουσιαστική συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης ενώ με χρηματοδότησή της προχώρησε στην εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών ανάπλασης της «Υψωμένης Ελιάς» Βατολάκκου και των μνημειακών ελαιοδέντρων Καββουσίου, Πανασού, Αμαρίου και Αγγελιανών, ολοκλήρωσε τις εργασίες ανάπλασης της Ελιάς Βατολάκκου και ζήτησε πιστώσεις από την Περιφέρεια για την ανάπλαση και των υπολοίπων. Παράλληλα εξετάζει και την διευθέτηση του ιδιοκτησιακού για την ανάπλαση των ιστορικών ελαιοδέντρων της Παναγίας Θυμιανής στα Σφακιά, της «Σπουδαίας Ελιάς» στον Βουτά και της «Φουρκολιάς» στην Σητεία, με στόχο αφενός την προστασία και διαφύλαξη της αγροτικής αυτής και συνάμα πολιτιστικής κληρονομιάς, αφετέρου να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που σχετίζονται με την διάδοση αγροτουριστικών προγραμμάτων και προσέλκυσης επισκεπτών στην ενδοχώρα της Κρήτης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλάκης: «Και στην Ισπανία φαίνεται ότι γίνονται ανάλογες προσπάθειες. Το επαρχιακό συμβούλιο του Χαέν της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός του, Μ. Φερνάντεζ,ενέκρινε πίστωση ύψους 200.000 ευρώ για ενισχύσεις ελαιοτριβείων και άλλων ελαιοκομικών επιχειρήσεων, προκειμένου να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους για την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού στη περιοχή. Οι δράσεις που θα ενισχυθούν, αφορούν σε προσαρμογές κτηριακών εγκαταστάσεων, δημιουργία αιθουσών υποδοχής και ενημέρωσης, εγκαταστάσεις γευσιγνωσιών, προθήκες έκθεσης ελαιόλαδου και προϊόντων, τουριστική σήμανση, παραγωγή ενημερωτικού υλικού κλπ».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΚΡΗΤΗ, ΣΕΔΗΚ, ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!