πρώτη-κατοικία-πολιτική-λύση-ή-καταλύ-587091
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.03.2019 | 11:16

Πρώτη κατοικία: Πολιτική λύση ή καταλύτης εκλογών;

Η εξεύρεση λύσης στο θέμα της πρώτης κατοικίας αναδεικνύεται σε ένα déjà vu θέμα, καθώς όπως και σε παλαιότερες περιπτώσεις αξιολογήσεων για την καταβολή δόσεων εξελίσσεται σε μα συνολική διαπραγμάτευση για σειρά θεμάτων. Έτσι στο τραπέζι μπαίνουν με αιχμή το όντως πολύ σοβαρό αυτό θέμα, κι άλλα ζητήματα, από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις κινήσεις της κυβέρνησης που άλλοι τις χαρακτηρίζουν κοινωνικά μέτρα κι άλλοι προεκλογικές παροχές, μέχρι τη συνολική πολιτική πορεία του τόπου και το χρόνο των εκλογών.

Όπως αναφέρεται από κυβερνητικά χείλη μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να λύσει το αδιέξοδο μια και σε τεχνικό επίπεδο οι ενστάσεις των θεσμών είναι πολλές. Γιαυτο και τα επόμενα 24ωρα αναμένονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις οποία θα εμπλακεί και  ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, που βρίσκεται στην Αθήνα για συνέδριο του ΙΟΒΕ και της Κομισιόν με θέμα την «Ενσωμάτωση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Στόχος της εργώδους συζήτησης θα είναι η επίτευξη ενός συμβιβασμού μέχρι, ει δυνατόν, το EWG της Δευτέρας ή το πολύ μέχρι το eurogroup της 5ης Απριλίου. Εφόσον υπάρξει συμφωνία μπορεί να υπάρξει κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου νόμου στο μέχρι το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου το οποίο  θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα.

Το μεγάλο ζήτημα για την Αθήνα είναι το ότι οι θεσμοί ζητούν να περιοριστούν δραστικά οι ωφελούμενοι από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και να λυθούν ζητήματα με το ουρές  του νόμου Κατσέλη, που συνεχίζουν και με το νέο πλαίσιο να ισχύουν, δηλαδή, οι διαδικασίες του άρθρου 8, για δυνατότητα όσων δεν βρουν «ασυλία» στο νέο πλαίσιο να καταφύγουν «σε δικαστική ρύθμιση χρεών.

Έτσι η  κυβέρνηση συζητά μειώσεις  στο ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια,  όμως θέλει να παραμείνει για τα στεγαστικά μόνο το όριο ένταξης στην πλατφόρμα για αντικειμενική αξία των 250.000 ευρώ.

Οι θεσμοί ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια (από 250.000 ευρώ) και το ύψος της οφειλής να είναι μέχρι 100.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ). Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα στις 130.000 ευρώ και το

Οι απαιτήσεις των θεσμών, πάντως, οδηγούν την κυβέρνηση στη «γωνία» καθώς μια ενδεχόμενη αποδοχή των απαιτήσεών τους θα έχει πολιτικό κόστος μια δραστική περικοπή των κριτηρίων οδηγεί εκτός προστασίας μεγάλο αριθμό δανειοληπτών. Ωστόσο οι θεσμοί, επιμένουν καθώς θεωρούν ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να μην «καλλιεργεί κουλτούρα αθέτησης πληρωμών» που είναι μεγάλο βαρίδι για τις τράπεζες.

Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση και κυρίως πολιτικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος δεν κρύβουν προθέσεις για μονομερή νομοθέτηση όπως έχει και στο παρελθόν για άλλα θέματα. Όμως μια μονομερής κίνηση εν μέσω προσπάθειας για έξοδο στις αγορές, μπορεί να σημάνει μια συνολική διαδικασία αναθεώρησης του πολιτικού πλάνου και βέβαια επανάκαμψης σεναρίων για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη σε κλίμα συγκρουσιακό.

Γιώργος Αλεξάκης