Οικονομία

Προμηθευτές σε κλάδους ρούχων, παιχνιδιών, υπόδησης, κοσμημάτων αναζητούν «αναπνευστήρα» στην επιστρεπτέα 5

Σωσίβιο αναζητά να δώσει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις που όπως φαίνεται αντιμετωπίουν ένα διπλό βρόχο. Από τη μια λόγω των απαγορευτικών και τη φύση των εμπορευμάτων που έχουν δεν κατάφεραν έστω με την «παράδοση εκτός» να μαζέψουν ένα ανεκτό κομμάτι τζίρου, κι από την άλλη είτε έχουν αφήσει ανοικτά υπόλοιπα σε προμηθευτές είτε «φόρτωσαν» κάποια ράφια ήδη από τον Οκτώβρη για τις γιορτές αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν τα πούλησαν και τώρα δεν μπορούν να τα καλύψουν. Είναι μάλιστα προφανές ότι οι προμηθευτές έχουν μεγάλο πρόβλημα και ειδικά σε κλάδους όπως το ρούχο αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου βιοτεχνίες με αναφορά σε μικρά μαγαζιά ειδικά της περιφέρειας είναι στο «μάτι» του κυκλώνα. Κι αυτές συνήθως είναι στη Β. Ελλάδα που έχει πληγεί και στο υγειονομικό πεδίο.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει τους επόμενους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής (5 και 6) αξιοποιώντας τον αποθεματικό δαπανών 3 δισεκ. που έχει για το σύνολο του έτους. Εκτιμάται ότι οι δυο νέοι κύκλοι θα φθάσουν συνολικά τα 2,2 δισ. ευρώ, με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αυξηθούν.

Πάντως ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ και 505 επιδότηση θα ξεκινήσει με την έκδοση της σχετικής Απόφαση με εστίαση σε επιχειρήσις, όπως οι προαναφερθείσες με ζήτημα επιβίωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες ώστε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «My Business Support» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.  Μάλιστα σε αυτή τη φάση οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί.
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση για τις επιχειρήσεις του μέτρου της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού από το κράτος, μείωση ενοικίου, παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», και ενεργοποίηση όλων των εργαλείων για την παροχή φθηνής ρευστότητας στην αγορά με μοχλό τα ευρωπαϊκά εγγυοδοτικά ταμεία.

Επίσης για  το μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθώματος από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, μια δαπάνη που φτάνει τα  400 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα το μέτρο αφορά:

1.            Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.
–              Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,
–              Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
–              Κομμωτήρια και Κέντρα αισθητικής.
–              Βιβλιοπωλεία.
–              Γυμναστήρια.
–              Επιχειρήσεις του αθλητισμού.
–              Ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και υπηρεσίες μεταφορών
2. Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 20% του μισθώματος.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων – ιδιώτες. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα και υποχρεωτικά δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια για τον Ιανουάριο από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημιά που θα υποστούν. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Γενάρη και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ.
4.  Εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα. Για περίπου 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.  Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Νικολέτα Αρκολάκη

Recent Posts

Βενζινάδικο: Αυτό είναι το λάθος που μπορεί να κάψει τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας

Αν έχετε στην κατοχή σας ένα αυτοκίνητο με κινητήρα diesel και μάλιστα προδιαγραφών Euro 6,…

5 λεπτά ago

Ρέντη: Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. ο «καθοδηγητής» της επίθεσης

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 18χρονος οργανωμένος οπαδός που φέρεται να ομολόγησε ότι αυτός…

12 λεπτά ago

Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 40χρονη από το Λεβίδι

Καλά στην υγεία της σε περιοχή της Λακωνίας, εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες η 40χρονη γυναίκα…

22 λεπτά ago

Κύμα οργής και μποϊκοτάζ στη Zara για διαφημιστική καμπάνια

Την οργή καταναλωτών οι οποίοι καλούν σε μποϊκοτάζ προκαλεί η νέα διαφημιστική καμπάνια  του ισπανικού…

44 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Σκυλιά κατασπάραξαν μέχρι θανάτου μια 50χρονη γυναίκα

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό με επίθεση ζώου σε άνθρωπο καταγράφηκε σήμερα στη χώρα μας, με…

58 λεπτά ago

Βόλος: Πλιάτσικο στα σπίτια πλημμυροπαθών τρεις μήνες μετά τη θεομηνία

έρασαν τρεις μήνες από την ημέρα της απόλυτης καταστροφής. Από τότε που οι κακοκαιρίες Daniel…

1 ώρα ago