πράσινο-στην-αναβίωση-των-αστεριών-622061
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 01.05.2019 | 13:30

«Πράσινο» στην αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας

Ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης πέρασε επιτυχώς η μεγάλη επένδυση για την αναβίωση του ιστορικού συγκροτήματος των Αστεριών Γλυφάδας, καθώς «άναψαν πράσινο», με αρκετά αυστηρούς όρους, και οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε την επένδυση από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας, θέτοντας 15 όρους την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Η επένδυση, εκτιμώμενου ύψους 60 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την επανάχρηση και τον εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων και δυναμικότητας 400 κλινών σε έκταση 271 στρεμμάτων, η οποία είναι μισθωμένη από την εταιρεία Ναυσικά Α.Ε. – Τουριστικές Καλλιτεχνικές Ναυτιλιακές Οικοδομικές Επιχειρήσεις, θυγατρική της Grivalia Hospitality.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και κατόπιν ικανοποίησης των προϋποθέσεων και εξασφάλισης όλων των απαιτούμενων αδειών η επένδυση για το ξενοδοχείο αναμένεται να ξεκινήσει το έτος 2020.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η κατασκευή νέων έργων στον αιγιαλό, την παραλία και τη θαλάσσια περιοχή.

Για την παρακολούθηση και εκτέλεση σωστικών αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών (χερσαίων και ενάλιων), καθώς και εργασιών προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της εταιρείας που θα υλοποιήσει την επένδυση.

Θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και απορροής ομβρίων υδάτων και φωτισμού, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία και αναγνωσιμότητα των αρχαιοτήτων.

Επίσης, πρέπει να οριοθετηθεί και να περιφραχθεί το προϊστορικό νεκροταφείο του αρχαιολογικού Χώρου. Η περίφραξη πρέπει να γίνει με υλικά που συνάδουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (περιοχή δασικού χαρακτήρα) και το αρχιτεκτονικό ύφος του συγκροτήματος.

Ο Οικίσκος και τα παρακείμενα υφιστάμενα κτήρια, του αρχαιολογικού χώρου, πρέπει να αξιοποιηθούν μέσω της αποκατάστασης αυτών και της μετατροπής τους σε σημείο ενημέρωσης κοινού για την ιστορία και την αρχαιολογία και σε χώρους υγιεινής και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Παράλληλα πρέπει να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα μονοπάτια του αρχαιολογικού χώρου στο δίκτυο πρόσβασης και σύνδεσης των πολιτιστικών στοιχείων στον του χώρου του προϊστορικού νεκροταφείου και του γερμανικού οχυρωματικού έργου και να καθοριστούν επ’ αυτών τα σημεία σήμανσης και θέσεων τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων.

Επιπλέον προβλέπεται η κατάργηση του υφιστάμενου εσωτερικού δρόμου που διέρχεται ανατολικά του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και η μετατόπιση και νέα χάραξη αυτού δίπλα στη λεωφόρο Ποσειδώνος να γίνει στο πλαίσιο ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου με στόχο τη συνολική ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών θα γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη εκπροσώπων της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως και εγγράφως για την έναρξή τους.

Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί και για τις προβλεπόμενες φυτεύσεις και διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, για τις οποίες θα πρέπει να αποστέλλεται λεπτομερής μελέτη φύτευσης.

Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων στο χερσαίο ή ενάλιο τμήμα του έργου, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.

Οι δαπάνες για το σύνολο των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο του έργου (εργασίες παρακολούθησης και ανασκαφικής έρευνας, αμοιβή εξειδικευμένου προσωπικού, απαιτούμενες προμήθειες σε υλικά και εργαλεία, σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση, καθαρισμός, συντήρηση, καταγραφή, δημοσίευση) θα καλυφθούν από τον επενδυτή.

πηγή: economistas.gr