πράσινο-φως-για-ευρωπαϊκό-δντ-3696
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.10.2017 | 10:34

Πράσινο φως για ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως θα εξελιχθεί ο ESM. Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ουσιαστικά εγκαινίασε τις επίσημες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευρεία συναίνεση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο καταγράφηκε στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης γενικής συζήτησης του Eurogroup.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, η χθεσινή συζήτηση για τον ρόλο του ΕΜΣ σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, η οποία θα επιταχυνθεί τους επόμενες μήνες, ενώ στόχος είναι η λήψη των αποφάσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Γερμανίας, έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων του ΕΜΣ, που θα μπορούσε να ασκήσει και ρόλο εγγυητή στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για την εγγύηση των καταθέσεων.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για τη δημιουργία ενός ειδικού κονδυλίου του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης στον προϋπολογισμό της ΕΕ, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη σταθεροποιητική λειτουργία της Ευρωζώνης και της Τραπεζικής Ένωσης».