πράσινο-φως-από-το-κασ-για-τα-χρυσωρυ-271360
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.12.2012 | 12:44

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για τα Χρυσωρυχεία Θράκης

Ξεπέρασε και τον τελευταίο σκόπελο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο χρυσού στο Πέραμα του Έβρου της Χρυσωρυχεία Θράκης, καθώς δόθηκε το πράσινο φως από την πλειοψηφία των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Πλέον, η διοίκηση της εταιρείας, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης Γιώργος Μαρκόπουλος, αναμένει την υπογραφή της ΜΠΕ από τον υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβεριάτο μέσα στον Ιανουάριο του 2013. Ανέφερε, δε, ότι η Χρυσωρυχεία Θράκης είναι έτοιμη με την έγκριση της Μελέτης να προχωρήσει σε προσλήψεις περίπου 150 ατόμων για τις εργασίες στο Πέραμα.

Σημειώνεται ότι το θέμα της ΜΠΕ της Χρυσωρυχεία Θράκης συζητήθηκε εξ αναβολής στο ΚΑΣ, καθώς στην αρχική συνεδρίαση πριν από δύο εβδομάδες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πρότεινε να κληθεί σε επόμενο Συμβούλιο ο Επαμεινώνδας Τολέρης, μεταλλειολόγος – χημικός, προϊστάμενος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, ώστε να απαντήσει σε ερωτήματα των μελών ως προς την επαρκή προστασία των αρχαιοτήτων της περιοχής.

Στην συνεδρίαση μειοψήφησαν τα μέλη Μαρία Βλαζάκη, Ελένη Μπάνου και Ευγενία Γατοπούλου, ενώ κατά της έγκρισης της μελέτης τάχθηκε κι ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Διευθυντής του ΥΠΠΟ, λόγω της ιστορικότητας της περιοχής.

Στη συνεδρίαση παρέστη επίσης ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δημήτρης Μάτσας, ο οποίος μίλησε για έμμεση βλάβη των αρχαιοτήτων από το έργο, καθώς ο ανοιχτός κρατήρας που θα παραμείνει και μετά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα είναι ορατός από όλα τα μνημεία της περιοχής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, θα γίνει πλήρης αποκατάσταση της περιοχής μετά την εκτέλεση του έργου και θα δοθεί εγγυητική επιστολή 10 εκατομμυρίων ευρώ με την εκκίνηση του έργου.

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει επιστημονική επιτροπή – τα μέλη της οποίας θα διορίζονται από τις τοπικές αρχές της Αλεξανδρούπολης – για την περιοδική παρακολούθηση του έργου και την συμβατότητα του με τις πιο υψηλές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.