πού-στοχεύουν-μητσοτάκης-σταικούρας-203896
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 01.08.2019 | 12:43

Πού στοχεύουν Μητσοτάκης -Σταικούρας με την κατάργηση των τεκμηρίων;

«Είμαστε η μοναδική χώρα που έχει τεκμήριο σε μεταχειρισμένο όχημα μεγάλου κυβισμού δεκαετίας και πλέον.» Αυτό τόνιζε πριν λίγες μέρες στο Reporter.gr έμπορος αυτοκινήτων αποδίδοντας και σε αυτό το μέτρο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια την κακοδαιμονία της αγοράς πέρα βέβαια από την οικονομική δυσπραγία. Σημειώνεται μάλιστα ότι με βάση τα τεκμήρια και τις υπερβάσεις τους λιγοστά ήταν τα έσοδα ( σχεδόν 150 εκ.) που κατάφερνε η εφορία να δεσμεύσει καθώς οι περισσότεροι φρόντιζαν αν κινούνται εντός των ορίων που προσδιόριζαν τα τεκμήριά τους και να μην τα ξεπερνούν.

Αυτή λοιπόν η εικόνα και η απλοϊκή ρήση του εμπόρου ίσως αποδίδει εν μέρει τη σκοπιμότητα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την κατάργηση των τεκμηρίων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πέρα από την απαλλαγή της αγοράς από βαρίδια φόρων, που φρενάρουν τη ζήτηση, με την προώθηση της ψηφιοποίησης των ελέγχων επιδιώκει να καταστήσει καθολικό το σύστημα προσδιορισμού του φόρου με βάση το λόγο εσόδων – εξόδων και να ξεφύγει από «προκρούστειες λογικές» τεκμηρίων. Ουσιαστικά αναμένεται να γίνει επέκταση των «αμερικανικών τύπου» πρακτικών ελέγχου που ήδη ισχύουν και αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ π.χ. τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου, τεχνική καθαρής θέσης του φορολογούμενου, τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά. Βέβαια αυτό απαιτεί μια νέα φάση δουλειάς και αναβάθμισης των ψηφιακών συστημάτων συνιστώντας μια μεγάλη πρόκληση.

Νέα φάση e – ελέγχων

Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό για επέκταση της ψηφιοποίηση του δημοσίου που προωθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστάκης και πατά αναμφίβολα στη δουλειά που έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τον Οκτώβρη και πιλοτικά ξεκινά η προσπάθεια για να τηρούνται τα φορολογικά βιβλία περισσοτέρων από 1.000.000 επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ηλεκτρονικά απευθείας στο σύστημα TAXISnet. Έτσι, όπως αναφέρεται,  θα παρακολουθούνται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές. Παράλληλα, τα στοιχεία των εκδιδόμενων τιμολογίων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο σύστημα από τον εκάστοτε εκδότη, ενώ ο λήπτης θα πρέπει να έχει συνδεθεί κι αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν.

Επιπλέον με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου θα μπορεί η φορολογική αρχή να ελέγχει το πόθεν έσχες και το «πώς έσχες» των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Έτσι εκτιμάται ότι θα απεγκλωβιστεί όποιος έχει χρήματα και λόγω των τεκμηρίων (αυτοκίνητα, ενοικιάσεις σπιτιών, σκάφη, κτλ δεν προβαίνει σε επενδύσεις και αγορές.

 Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία για πρώτη φορά καθιερώθηκαν το 1978 και στη σημερινή τους μορφή θεσμοθετήθηκαν το 2010 επηρεάζοντας κατά πολλούς τη ζήτηση σε πολλούς τομείς μαζί με άλλες συνθήκες όπως η οικοδομή.

Οι ανακοινώσεις

Έτσι, χτες, μια μέρα πριν την παρουσίαση σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της νέας εφαρμογής για την ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία πιλοτικά από την 1η Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στυλιανός Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε ότι στο νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, δεδομένου ότι προωθούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας: «Η κυβέρνηση έχει στον πυρήνα του σχεδιασμού της την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα».

«Εμείς κάνουμε δύο κινήσεις. Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον ΦΠΑ εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μη “στοκάρονται” πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Γιώργος Αλεξάκης