power-pass-υπάρχουν-και-πρόστιμα-μέχρι-1-200-ευρώ-π-234994
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.06.2022 | 12:17

Power Pass: Υπάρχουν και πρόστιμα μέχρι 1.200 ευρώ -Ποιες αιτήσεις αφορούν

Πρόστιμα σε περίπτωση απάτης προβλέπει το ΦΕΚ που αφορά την πλατφόρμα Power Pass μέσω της οποίας θα επιστραφούν μέχρι και 600 ευρώ στους δικαιούχους για την κατανάλωση ρεύματος.

Ειδικότερα στο ΦΕΚ υπάρχει πρόβλεψη επιβολής προστίμου για όσους επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την επιδότηση για το επίδομα ρεύματος προκειμένου να το λάβουν ενώ δεν το δικαιούνται. με τεχνάσματα και κομπίνες.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, σε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα ελέγξουν την αίτηση και διαπιστωθούν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην αίτηση τότε θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα από τον αιτούντα το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης. Δηλαδή ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.200 σε περίπτωση που κάποιος λάβει τη μέγιστη επιδότηση των 600 ευρώ.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 5 σημειώνεται:

Περιπτώσεις και διαδικασία ανάκτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαιώνει το προς ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό και εκδίδει την σχετική ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπρα-ξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α ́ 90), κατόπιν σύνταξης χρηματικού καταλόγου από την Γενική Δι-εύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Τα ποσά μετά την είσπραξή τους εμφα-νίζονται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1590789001 «Λοιπές επιστροφές Ποσών».