Categories: Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Πού «κολλάει» η εξίσωση αντικειμενικών & εμπορικών αξιών

Πολύ κοντά να χαθεί και η δεύτερη προθεσμία για την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών καθώς στο παρά πέντε προσπαθεί να ολοκληρώσει την διαδικασία συστήνοντας την μια επιτροπή μετά την άλλη.

Τα φανερά πρόβλημα που οδήγησαν στο να χαθεί η μνημονιακή δέσμευση για την εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές παραδέχθηκε χθες σε ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών κ Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στην συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες.

Συνεπώς είναι πολύ λίγες οι αναλυτικές πληροφορίες που χρειάζεται το υπουργείο για να αναθεωρήσει τις αντικειμενικές τιμές.

Οι επαγγελματίες της αγοράς (μεσίτες) δίνουν ένα εντελώς διαφορετικό εύρος τιμών για την ίδια περιοχή περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τον προσδιορισμό νέων αντικειμενικών.

Η βάση δεδομένων που δημιούργησε το ίδιο το υπουργείο καταγράφει μόνο τιμές συμβολαίου οι οποίες κατά τεκμήριο αφορούν τιμές πώλησης μειωμένες με το φόβο του υψηλού φόρου μεταβίβασης.

Στην κατεύθυνση της διόρθωσης του προβλήματος η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι θα υπάρχει η λειτουργία των τοπικών επιτροπών και πάνω από αυτές θα υπάρχουν εποπτικές επιτροπές ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια της όλης της διαδικασίας.

Πάντως και με την λύση αυτή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορούν να προκύψουν εύκολα νέες αντικειμενικές αξίες.

Έχοντας στα χέρια του εκθέσεις ιδιωτών το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών μπορεί να γίνει σχετικά πιο εύκολα καθώς δεν αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από 5 – 10%.

Έτσι δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ στο οποίο έχει δεσμευτεί το ΥΠΟΙΚ τουλάχιστον μέχρι και το 2019.

Τούτο με δεδομένο ότι μια τέτοια μείωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια μετριασμένη αναπροσαρμογή των συντελεστών του φόρου.

Το κρυφό πρόβλημα που μπορεί να πυροδοτήσει κοινωνικό και πολιτικό πρόγραμμα είναι ότι η αναθεώρηση των τιμών μπορεί να αυξήσει πολύ τις αντικειμενικές τιμές με μικροαστικές και υποβαθμισμένες περιοχές όπως η Καλλιθέα το Περιστέρι ή η Φυλή και αντίθετα να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες σε αστικές και μεγαλοαστικές συνοικίες όπου σήμερα οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

Άρα ακόμη και αν λυθεί το κουβάρι με τις πραγματικές εμπορικές αξίες θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ και τα υψηλά εισοδήματα χαμηλότερο.

Το ενδεχόμενο η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό πάνω από το 10% είναι πραγματικός εφιάλτης καθώς τότε θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί συνολικά η κλίμακα των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ όπως παραδέχθηκε χθες απαντώντας σε ερωτήσεις χθες η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών.

Η «εύκολη λύση» να κλείσει η τρύπα από ένα νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού αφού θα σήμαινε υπερβολικά μεγάλες επιβαρύνσεις στις περίπου 600.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά που δηλώνουν κάθε χρόνο ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ.

Recent Posts

Πότε πέφτει του Αγίου Βαλεντίνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι γνωστή και ως γιορτή των ερωτευμένων. Και παρά το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία…

59 δευτερόλεπτα ago

Ο Μπέος κυνηγάει οδηγούς εκχιονιστικών και ρίχνει «καντήλια»

O Βόλος παραμένει ντυμένος στα λευκά για ακόμα μια μέρα  από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που έφερε χιόνια μέχρι την παραλία.…

12 λεπτά ago

Super League: «Μόνο με πιστοποιημένα εργαλεία οι μετρήσεις – Στα γήπεδα οι αγώνες»

Το ΔΣ της Stoiximan Super League συνεδρίασε εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης. Οι παρόντες, ανάμεσα στους οποίους δεν…

15 λεπτά ago

Δίκη Άλκη: Με εξέταση μαρτύρων συνεχίζεται για 6η μέρα

Με την εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου συνεχίζεται σήμερα για 6η μέρα, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη…

19 λεπτά ago

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Δημητρακόπουλος;

Ανατροπή σκηνικού δείχνουν οι νεότερες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εκλογές του ερχόμενου Φθινοπώρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα…

21 λεπτά ago

Πόθεν Έσχες: Ο Δήμαρχος της Αττικής με τα 54 ακίνητα

Εισοδήματα 194.950 ευρώ, μαζί με την σύζυγό του, δηλώνει στο Πόθεν Έσχες του ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργoύ, Ηλίας Αποστολόπουλος. Το πόθεν…

25 λεπτά ago