πότε-πως-μεταφέρεται-το-αφμ-στην-δου-κ-155010
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.12.2021 | 09:20

Πότε & πως μεταφέρεται το ΑΦΜ στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού

Έλληνες που έχουν σύμβαση εργασίας με ελληνικές εταιρείες, αλλά διαμένουν εκτός Ελλάδας μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταστούν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας στην οποία βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους και να μεταφέρουν τον ΑΦΜ τους στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι δεν επαρκεί η ύπαρξη εν ισχύ σύμβασης εργασίας με ελληνική εταιρεία για να χαρακτηριστεί ο εργαζόμενος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Η απόφαση 1628/2020 του ΣτΕ βγήκε μετά από προσφυγή φορολογούμενης και η περίπτωση αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, η εν λόγω φορολογούμενη προ τριετίας είχε λάβει άδεια άνευ αποδοχών από ελληνική εταιρεία, ενώ παράλληλα διέμενε σε μισθωμένο ακίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και εργαζόταν.

Η φορολογούμενη, εκτιμώντας ότι πλέον έχει καταστεί φορολογική κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να τακτοποιήσει την φορολογική της κατάσταση στην Ελλάδα, αιτήθηκε την μεταφορά του ΑΦΜ της στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού συνυποβάλλοντας μεταξύ άλλων πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά την αρχική απόρριψη του αιτήματός της, καθώς η ελληνική φορολογική αρχή θεώρησε ότι η εν ισχύ σύμβαση εργασίας αρκεί ως τυπικό κριτήριο για να προσδιοριστεί ο τόπος των ζωτικών συμφερόντων, το ΣτΕ με απόφασή του δέχθηκε την αίτηση ακύρωσης της φορολογούμενης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως προκειμένου να χαρακτηρισθεί η αιτούσα την ακύρωση ως φορολογική κάτοικος Ελλάδας, δεν αρκούσε μόνο το γεγονός ότι υπήρχε εν ισχύ σύμβαση εργασίας με ελληνική εταιρεία, αλλά θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν όλα τα επιμέρους πραγματικά περιστατικά όπως ενδεικτικά η ύπαρξη στέγης, η φυσική παρουσία του φορολογούμενου και των μελών της οικογένειάς του, ο τόπος άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ο τόπος των περιουσιακών συμφερόντων, ο τόπος των διοικητικών δεσμών με τις δημόσιες αρχές και φορείς και ο τόπος ανάπτυξης πολιτικών, πολιτισμικών ή άλλων δραστηριοτήτων.

Αντιθέτως, όταν όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν, τότε δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ο εκάστοτε φορολογούμενος να μεταφέρεται στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.